EK potiče finansijski sektor da ulaže u ekološke projekte

Evropska komisija navodi da investitori pokazuju veliki interes za ulaganje u zelene obveznice, ali da Evropska unija do sada nije imala zajedničke norme kojima bi se ocjenjivao ekološki karakter projekata.

Komisija je predložila uredbu o dobrovoljnom evropskom standardu za zelene obveznice (EPA)
Komisija je predložila uredbu o dobrovoljnom evropskom standardu za zelene obveznice (EPA)

Evropska komisija je predstavila niz mjera, među njima i kriterije za izdavanje zelenih obveznica, kako bi se finansijski sektor potaknuo da ulaže više u ekološke projekte.

“Da bismo ostvarili klimatske ciljeve moramo osigurati da se više novca slijeva u održivu ekonomiju. Potrebne su velike investicije kako bi se ozelenila ekonomija i stvorilo uključivije društvo, tako da svi u njemu mogu sudjelovati”, izjavila je evropska komesarka za finansijske usluge Mairead McGuinness.

Komisija je predstavila novu strategiju o održivom finansiranju kako bi finansijski sektor mogao pridonijeti u ispunjavanju ciljeva zacrtanih u Evropskom zelenom dogovoru, prenosi Hina.

Također je predložila uredbu o dobrovoljnom evropskom standardu za zelene obveznice (EUGBS).

Veliki interes za ulaganje u zelene obveznice

Tim prijedlogom trebao bi se stvoriti standard za sve izdavače obveznica, javne i privatne, za finansiranje održivih ulaganja u sektorima poput proizvodnje i distribucije energije, stanovanja s efikasnim resursima i saobraćajne infrastrukture s niskim udjelom ugljika.

Komisija navodi da investitori pokazuju veliki interes za ulaganje u zelene obveznice, ali da Evropska unija do sada nije imala zajedničke norme kojima bi se ocjenjivao ekološki karakter projekata.

Evropska unija je zacrtala ambiciozan cilj da do 2030. godine smanji emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.

Međutim, javna sredstva neće biti dovoljna za dostizanje toga cilja i trebat će i privatna ulaganja, stoga je potrebno osigurati odgovarajuće uvjete za poticanje zelenih ulaganja, rekao je izvršni potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis.

Upravo zato je EK, mimo obveznica, predstavio strategiju za održivo finansiranje, čiji je cilj proširiti raspon raspoloživih investicijskih instrumenata i poticaja za finansijske firme, kao i za kompanije u drugim sektorima.

Izvor: Agencije

Povezane

EU solidarnost i kompromis vrijedni 2.000 milijardi eura

Nakon dva mjeseca nezapamćeno teških pregovora između ‘štedljivih’ i ‘rastrošnih’, usaglašen je Fond za oporavak Evropske unije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO