Mediji: Evropska unija pokreće alternativu za kineski ‘Pojas i put’

Breisel traži odgovor na veliki transportni i infrastrukturni projekt koji Peking koristi za povezivanje Azije s evropskim tržištima te signaliziranje političkog utjecaja na međunarodnom nivou.

Xi Jinping je prije osam godina predstavio projekt vrijedan 2.500 milijardi dolara (EPA)
Xi Jinping je prije osam godina predstavio projekt vrijedan 2.500 milijardi dolara (EPA)

Članice Evropske unije su se konačno uozbiljile povodom davanja odgovora na kinesku inicijativu “Pojas i put”, velikog transportnog i infrastrukturnog projekta koji Peking koristi za povezivanje Azije s evropskim tržištima, kao i za signaliziranje svog političkog utjecaja na međunarodnom nivou, piše Politico.

Prema nacrtu zaključaka Vijeća EU-a, za koji briselski portal kaže da je imao uvid u njega, evropske vlade žele da Evropska komisija u narednih devet mjeseci izradi spisak “projekata s velikim utjecajem i vidljivim efektima“ koji će konkurirati toj šemi Pekinga.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a odobriti tu ideju u ponedeljak, 12. jula.

Sve je to, kako ocjenjuje Politico, dio velike igre zvaničnog Brisela da sustigne Peking, prenosi Tanjug.

Pekinga širi pomorske i energetske mreže

Kineski predsjednik XI Jinping je prije osam godina predstavio svoju ideje izgradnje drevnog “Puta svile”, koji sada obuhvata projekte širom svijeta vrijedne 2.500 milijardi dolara, pružajući tako podršku naporima Pekinga da globalno proširi svoje pomorske i energetske mreže.

Kineska strategija je, međutim, privukla kritike na više frontova, a između ostalog, Kina je optužena za postavljanje dužničkih “zamki” partnerskim zemljama, poput Crne Gore i Šri Lanke, kroz ekonomski neodržive zajedničke projekte, navodi Politico.

Peking, s druge strane, insistira da “Pojas i put” stvaraju mogućnosti, što je fraza koju je kineski predsjednik ponovio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u telefonskom razgovoru u ponedeljak.

Lideri G7 složili su se prošlog mjeseca oko pokretanja demokratske alternative kineskoj inicijativi.

Izvor: Agencije

Povezane

Uoči stote godišnjice Komunističke partije, Peking se svojski trudi poslati poruku: “Došlo je vrijeme Kine, bez obzira na to želi li svijet to prihvatiti.”

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO