Danas nova runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu

Domaćin sastanka tehničkih razgovora između visokih delegacija Kosova i Srbije bit će specijalni predstavnik Evoipske unije Miroslav Lajčak.

Sastanak na najvišem nivou će se zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema (EPA)
Sastanak na najvišem nivou će se zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema (EPA)

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije na nivou glavnih pregovarača bit će održana u srijedu u Briselu, najavili su ranije evropski predstavnici.

Delegaciju Srbije predvodit će direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a Kosova, prvi put kao šef pregovaračkog tima, potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi.

Domaćin sastanka tehničkih razgovora bit će specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Iako je šef diplomatije EU-a Josep Borrell za kraj jula najavio novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, glasnogovornik EU-a Peter Stano za Tanjug je ranije rekao da će “mogući sastanak” između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosov Albina Kurtija najaviti “kada za to dođe vrijeme”.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da će se sastanak na najvišem nivou zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema.

Bez pomaka na sastanku 15. juna

“Ako se sporne teme ne riješe na tehničkom nivou, zakazat će se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U Briselu je 15. juna, uz posredovanje Borrella, održan sastanak na visokom političkom nivou, na kojem su razgovarali Vučić i Kurti.

Taj sastanak o normalizaciji odnosa završen je bez ikakvog pomaka, jer se Vučić i Kurti nisu usaglasili ni o jednom otvorenom pitanju.

Vučić je insistirao na zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu, što je dogovoreno Briselskim sporazumom, a Kurti na međusobnom priznanju.

Borrell je tada rekao da će pojačana saradnja sa SAD-om i EU-om pomoći procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO