Nova iranska vlada neće promijeniti stav o nuklearnom sporazumu

Pregovori će biti u toku sve dok se ne postigne sporazum o ispunjavanju interesa Iranaca, poruka je Ministarstva vanjskih poslova u Teheranu.

Saeed Khatibzadeh ponovio je kako Iran ne žuri s postizanjem sporazuma (Fena)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh izjavio je u utorak da se stavovi o  nuklearnom sporazumu (Zajednički sveobuhvatni akcijski plan, JCPOA) i ukidanju sankcija neće mijenjati s promjenom vlade.

Novinarima u Teheranu je rekao da će se ako se postigne bilo kakav sporazum, sljedeća iranska vlada toga pridržavati, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

“Za razliku od pristupa drugih strana, poštivanje obaveza oduvijek se smatra načelom u Iranu. Unatoč činjenici da neke teme još uvijek trebaju odluke, napredak u pregovorima u Beču stvarnost je koju su prihvatile sve strane“, kazao je Khatibzadeh.

Teheran ne žuri na pregovorima

Zapravo, finalizacija sporazuma o oživljavanju JCPOA zavisi o političkoj volji drugih stranaka, ponovio je on, dodajući da iranska delegacija pokušava zaključiti pregovore i ukinuti sankcije protiv Irana.

Dalje je rekao da neće biti određen nikakav rok i pregovori će biti u toku sve dok se ne postigne sporazum o ispunjavanju interesa Iranaca.

Ponovio je kako Iran ne žuri s postizanjem sporazuma.

Izvor: Agencije