EU osuđuje Bjelorusiju zbog puštanja migranata u Litvaniju

Bjeloruske vlasti koriste iregularne migracije da bi izvršile pritisak na Evropsku uniju, kaže predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Litvanska Vlada proglasila je u petak vanrednu situaciju širom zemlje zbog migranata (Reuters)

Evropska unija govori jednim glasom osuđujući odluku Bjelorusije da dozvoli ilegalnim migrantima da pređu u Litvaniju, kao odgovor na sankcije EU-a, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Litvanska Vlada proglasila je u petak vanrednu situaciju širom zemlje, jer je protok uglavnom iračkih migranata koji su stizali iz Bjelorusije dostigao 150 dnevno, više nego što je ulazilo godišnje u prethodne tri godine, prenosi Tanug, pozivajući se na Reuters.

“Moje kolege iz Evropskog vijeća vrlo su jasne da… bjeloruske vlasti koriste iregularne migracije da bi izvršile pritisak na EU, uključujući Litvaniju”, rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Viljnusu s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom.

Razgovor s iračkim premijerom

Naveo je da EU glasno i u jedan glas osuđuje pritisak izvršen korištenjem migranata i dodao da želi izraziti solidarnost EU-a.

“Moja lična želja je da uvjerim Litvaniju u solidarnost država članica“, istakao je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća je kazao da će naredne sedmice razgovarati s iračkim premijerom o repatrijaciji iračkih državljana.

Izvor: Agencije