Kina poziva na saradnju u svijetu kao odgovor na izazove

Nijedna zemlja ne može samo stajati po strani, distancirana od globalnih izazova; saradnja je jedini izbor, poručio je kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina ne vodi hegemonističku, ekspanzionističku politiku širenja globalnog utjecaja, rekao je Xi Jinping (Arhiva)

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je u utorak poziv na saradnju političkim strankama širom svijeta kako bi se pronašao globalni odgovor na ratove i sukobe u svijetu, glad i bolesti koje haraju, nerazumjevanje i antagonizme koji se iz godine u godinu produbljuju.

“Nijedna zemlja ne može samo stajati po strani, distancirana od globalnih izazova. Saradnja je jedini izbor“, poručio je, između ostalog, predsjednik Kine i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine u govoru na videosamitu ove partije, prenosi Tanjug, pozivajući se na kinesku televizija CGTN.

Skupu pod nazivom “Za dobrobit naroda: odgovornost političkih partija“ prisustvovalo je više od 500 lidera političkih partija i političkih organizacija iz više od 160 zemalja i više od 10.000 članova partija.

Kineski predsjednik je u govoru pozvao političke stranke da prihvate ideju globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću.

Sve zemlje i nacije imaju jednako pravo na razvoj

“Kada gledamo iz perspektive ‘najprije moja zemlja’, svijet je skučeno mjesto, gdje vlada žestoka konkurencija. Ali, ako bismo na svijet gledali kao na zajednicu koja dijeli zajedničku budućnost, dobili bismo ogroman prostor, pun mogućnosti za saradnju”, poručio je kineski lider.

Na putu čovječanstva ka blagostanju nijedna zemlja ni nacija ne smiju biti ostavljeni, ukazao je Xi i predočio da sve zemlje i nacije imaju jednako pravo na razvoj, “jer je to pravo svih, a ne isključiva privilegija nekolicine država”.

Kazao je da Kina ne vodi hegemonističku, ekspanzionističku politiku širenja globalnog utjecaja i najavio da će Komunistička partija Kine, kao glavna nacionalna stranka, preuzeti odgovornost za poboljšanje blagostanja čitavog čovječanstva.

“Od 2012. godine Komunistička partija je pomogla da se 98,99 miliona ljudi iz ruralnih područja izvuče iz siromaštva”, podsjetio je kineski predsjednik i izrazio spremnost da podijeli kineska iskustva i provjerena rješenja u globalnim nastojanjima da se smanji siromaštvo.

Izvor: Agencije