Iran najavio da će proizvesti uranij obogaćen 20 posto

Iz IMeđunarodne agencije za atomsku energiju je saopćeno da će to biti višestepeni proces, čime se sugerira da će za to biti potrebno vrijeme.

Odluka vlasti u Teheranu po svemu sudeći neće se dopasti zapadnim nuklearnim silama (Reuters)
Odluka vlasti u Teheranu po svemu sudeći neće se dopasti zapadnim nuklearnim silama (Reuters)

Iran je u utorak informirao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da planira proizvesti uranij obogaćen do 20 posto kao gorivo za svoje nuklearne reaktore.

Ovakva odluka vlasti u Teheranu po svemu sudeći neće se dopasti zapadnim nuklearnim silama, s kojima Iran nastoji oživjeti iranski nuklearni sporazum iz kojeg je 2018. godine istupio SAD, po odluci tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iz IAEA-a, agencije Ujedinjenih naroda, saopćeno je da će to biti višestepeni proces, čime se sugerira da će za to biti potrebno vrijeme.

No, zapadne sile su već osudile Iran i zbog proizvodnje malih količine uranija koji čak nije obogaćen, te zbog planova Teherana da proizvodi obogaćeni uranij od kojeg se može napraviti nuklearna bomba.

SAD: Zabrinjavajuće provokacije Irana

Sjedinjene Američke Države ocijenile su kasnije u utorak “zabrinjavajućom” namjeru Irana da se dodatno oslobodi svojih nuklearnih obaveza i pozvale ga da prekine “provokacije”.

“Zabrinjava što je Iran izabrao eskalaciju svojim eksperimentima u području istraživanja nuklearnog naoružanja”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“To je ponovo korak Irana unatrag, dok smo mi pokazali iskrenu namjeru povratka u sporazum o iranskom nuklearnom programu, zaključenom 2015. godine u Beču”, komentirao je Price.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO