Fijasko pregovora OPEC+, nafta na trogodišnjem maksimumu

Međunarodno cjenovna referenca na tržištu ‘crnog zlata’, sjeveronomorska nafta Brent, ojačala je za 1,2 procenta ili za 93 centa, na 77,10 dolara po barelu.

Nije postignut dogovor o proizvodnoj politici od augusta (EPA)

Cijene nafte su skočile na najviši nivo u skoro tri godine nakon što su razgovori Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika odgođeni na neodređeno vrijeme, jer grupa nije uspjela postići dogovor o proizvodnoj politici od augusta nadalje.

Futuresi američke sirove nafte WTI porasli su za 1,56 posto ili za 1,17 dolara, na 76,33 dolara za barel, što je njihov najviši nivo od oktobra 2018. godine.

Međunarodno cjenovna referenca na tržištu “crnog zlata”, sjeveronomorska nafta Brent, ojačala je za 1,2 procenta ili za 93 centa, na 77,10 dolara po barelu, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Razgovori između članica OPEC-a i njihovih saveznika, grupa popularno nazvana OPEC+, počeli su prošle sedmice kako bi se utvrdila proizvodna politika do kraja godine.

Bez konsenzusa

Grupa je u petak glasala o prijedlogu da se svakog mjeseca od augusta do decembra podižu isporuke tržištu za 400.000 barela dnevno, što bi rezultiralo ukupnim povećanjem ponude za dva miliona barela dnevno do kraja godine.

Učesnici sastanka su također predložili da se sporazum o ograničenju proizvodnje produži do kraja 2022. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, međutim, odbili ove prijedloge, pa je dogovoreno da se pregovori nastave u ponedjeljak u nastojanju da se postigne konsenzus, ali je na kraju sastanak otkazan.

“Datum sljedećeg sastanka bit će utvrđen u dogledno vrijeme”, izjavio je generalni sekretar OPEC-a Mohammed Barkindo.

Historijske mjere u aprilu 2020.

Grupa OPEC+ je preduzela historijske mjere u aprilu 2020. godine, smanjujući proizvodnju za skoro 10 miliona barela dnevno s ciljem da podrži cijene jer je zbog pandemije COVID-19 tražnja za naftnim derivatima naglo pala.

Od tada, grupa je postepeno povećavala isporuke barela na tržište, i sastajala se gotovo svakog mjeseca kako bi razmatrala politiku proizvodnje.

“Prijedlog koji je iznesen na sastanku za nas nije bio dobar”, rekao je u nedjelju ministar energetike i infrastrukture UAE Suhail Al Mazroui za CNBC.

Dodao je da će zemlja podržati kratkoročno povećanje ponude, ali da želi bolje uslove da bi se sporazum o ograničenju pumpanja produžio do 2022. godine.

Izvor: Agencije