Bjeloruski opozicionar osuđen na 14 godina zatvora

Bjeloruski opozicionar Viktor Babariko je namjeravao da se kandidira na predsjedničkim izborima u augustu 2020. godine protiv Aleksandra Lukašenka, ali je uhapšen nekoliko sedmica ranije.

Babariko (57) je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta 2020. godine (EPA)

Bjeloruski opozicionar Viktor Babariko, koji je namjeravao da se kandidira na predsjedničkim izborima u augustu 2020. godine protiv Aleksandra Lukašenka, ali je uhapšen nekoliko sedmica ranije, osuđen je u utorak na 14 godina zatvora zbog korupcije.

“Viktor Babariko osuđen je na 14 godina zatvora a kaznu će izdržavati u kazneno-popravnoj koloniji sa pojačanim osiguranjem”, navele su na Twitteru pristalice opozicije, prenosi Beta.

Babariko je osuđen zbog velikog primanja mita i pranja novca, saopštila je bjeloruska nevladina organizacija Vjasna pozivajući se na presudu Vrhovnog suda.

Pošto je presudu izrekao Vrhovni sud, Babariku je onemogućeno da podnese žalbu.

Babariko (57) je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta 2020. godine.

Kazna za opozicionara

Opozicionar je također osuđen na novčanu kaznu od gotovo 45.000 eura i zabranjeno mu je da bude na rukovodećim funkcijama.

Tužilaštvo tvrdi da je Babariko počinio krivična djela dok je bio na čelu Belgazprombanke, bjeloruske podružnice banke koja pripada ruskom gigantu Gazpromu.

Sedam drugih bivših zaposlenih u toj banci, koji su se izjasnili krivim i svjedočili protiv Babarika, osuđeni su na zatvorske kazne od tri do šest godina.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora za koje protivnici Lukašenka tvrde da su pokradeni.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO