Američka vojska se 90 posto povukla iz Afganistana

Posljednji američki vojnici napustit će afganitansku teritoriju do kraja augusta, tvrdi Bijela kuća.

Prošle sedmice američke i NATO snage napustile su zračnu bazu Bagram (EPA)

Američka vojska objavila je u utorak da je provela više od 90 posto povlačenja svojih snaga iz Afganistana, početog u maju, gotovo 20 godina od početka vojne intervencije pokrenute zajedno s NATO-om poslije napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

“Proces povlačenja se nastavlja. Centralna američka komanda procjenjuje da smo završili više od 90 posto potpunog procesa povlačenja”, navela je američka vojska u saopćenju, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u aprilu da želi završiti povlačenje prije 11. septembra, kada je 20. godišnjica napada u SAD-u.

Bijela kuća je u petak najavila da će posljednji američki vojnici napustiti afganitansku teritoriju prije tog datuma, “do kraja augusta”.

Američke snage su već zvanično predale kontrolu nad sedam bivših američkih baza afganistanskim snagama i vratile opremu u obimu jednakom teretu od 984 aviona C-17.

Ofanziva talibana na sjeveru

Prošle sedmice američke i NATO snage napustile su zračnu bazu Bagram, najveću u Afganistanu, 50 kilometara od Kabula, koja je bila centar operacija od početka njihove vojne intervencije.

Početkom januara 2021. godine Pentagon je objavio da su američke snage u Afganistanu smanjenje na 2.500 ljudi.

Krajem aprila NATO je počeo “koordinirano” povlačenje kontingenata iz svoje misije “Odlučna podrška” (Resolute support), u kojoj je bilo 9.600 vojnika.

Afganistanske vlasti su u utorak rasporedile stotine vojnika i provladinih milicija da se suprotstave velikoj talibanskoj ofanzivi na sjeveru zemlje.

Zbog ofanzive, više od 1.000 afganistanskih vojnika je prebjeglo u Tadžikistan.

Izvor: Agencije