OPEC+ i dalje bez dogovora, danas nastavak sjednice

Ublažavanje ograničenja proizvodnje i produženje sporazuma o smanjenom pumpanju ‘crnog zlata’ do kraja sljedeće godine prihvatili su svi učesnici sastanka, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Članice OPEC-a su se načelno složile s povećanjem isporuka za 400.000 barela dnevno od augusta do decembra (EPA)

Ministri energetike u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici van naftnog kartela nisu uspjeli postići dogovor o proizvodnoj politici, pa će pregovore nastaviti u ponedjeljak

Ova naftna alijansa, nazvana OPEC+, sastala se putem videokonferencije u petak kako bi odlučila da li će politiku proizvodnje ostaviti nepromijenjenom ili će dodatno pojačati isporuke, prenosi Tanjug.

Ublažavanje ograničenja proizvodnje i produženje sporazuma o smanjenom pumpanju “crnog zlata” do kraja sljedeće godine prihvatili su svi učesnici sastanka, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi Reuters, pozivajući se na izvor iz OPEC+ grupe.

UAE uslovljavaju produženje sporazuma revizijom njihove kvote, za koju smatraju da je na samom startu utvrđena ispod realnog baznog nivoa njihove proizvodnje.

Načelni dogovor o povećanju isporuka

Cijene nafte, koje su u četvrtak ojačale, krenule su nizbrdo u petak nakon ove vijesti, jer su trgovci analizirali potencijalne implikacije od izostanka dogovora.

Članice OPEC-a su se načelno složile s povećanjem isporuka za 400.000 barela dnevno od augusta do decembra 2021. godine, kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore iz grupe OPEC+.

Saudijska Arabija, lider OPEC-a, i Rusija, vodeći proizvođač izvan te organizacije, predložili su produženje trajanja ograničenja do kraja 2022. godine, ali su se tom prijedlogu usprotivili Emirati, uz obrazloženje da OPEC+ treba promijeniti osnovicu na bazi koje utvrđuje nivo ograničenja pumpanja za svaku zemlju pojedinačno, što bi u suštini rezultiralo povećanjem proizvodne kvote te zemlje.

Izvor: Agencije