Na Mediteranu smrtno stradao 21 migrant

Do nesreće je došlo nakon što je pored obale Tunisa potonuo brod koji je prevozio migrante.

U subotu su se 43 migranta utopila, dok ih je 84 spašeno nakon brodoloma pored obale Tunisa (EPA - Ilustracija)

Najmanje 21 migrant smrtno je stradao nakon što je pored obale Tunisa potonuo brod koji ih je prevozio, izjavio je u ponedjeljak sigurnosni službenik, nakon druge takve katastrofe u dva dana u toj regiji.

Obalna straža u nedjelju je pronašla tijela pored luke Sfax, rekao je pukovnik Houssem Jbebli iz Nacionalne garde, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U subotu su se najmanje 43 migranta utopila, dok ih je 84 spašeno nakon brodoloma pored obalne zajednice Zarzis u Tunisu.

Vlasti su rekle da su migranti pokušavali preći Sredozemno more od Libije do Italije.

Bijeg od sukoba i siromaštva

“U sklopu nastojanja Tunisa da nadgleda granice, obalna straža uspjela je odvratiti 10 migrantskih pothvata posljednjih dana i spasiti 158 migranata”, dodao je Jbebli.

Stotine hiljada ljudi odlučilo se na opasan prelazak Sredozemlja proteklih godina, a mnogi od njih bježali su od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Dolasci u Italiju – jednu od glavnih migrantskih ruta u Evropu – opadali su proteklih godina, ali ove godine su brojke ponovo porasle.

Gotovo 19.800 migranata pristiglo je od početka godine, dok ih je u istom razdoblju prošle godine došlo 6.700, pokazuju podaci italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije