Merkel i Macron razgovarali s Xijem uslijed povišenih tenzija

Videokonferencija čelnika Njemačke, Francuske i Kine bila je fokusirana na evropsko-kineske odnose, međunarodnu trgovinu, zaštitu klime i bioraznolikosti.

Posljednji put su tri čelnika razgovarala međusobno u aprilu (EPA - Ilustracija)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak su održali zajedničke razgovore s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, u vrijeme sve zategnutijih odnosa između Evropske unije i druge najveće ekonomije svijeta.

Videokonferencija bila je fokusirana na evropsko-kineske odnose, međunarodnu trgovinu, zaštitu klime i bioraznolikosti, prema riječima glasnogovornika njemačke vlade, prenosi Hina.

Također su raspravljali o saradnji glede borbe protiv COVID-19, zalihama vakcina i drugim međunarodnim i regionalnim problemima.

Merkel i Macron zalagali su se za pooštravanje kratkoročnih ciljeva smanjenja ugljen-dioksida, kao i na zajedničke napore da se zaštiti bioraznolikost.

Kineski grad Kunming domaćin je Konferencije o bioraznolikosti Ujedinjenih naroda u oktobru, dok će sljedeća Konferencija o klimatskim promjenama UN-a početi ubrzo iza toga u Glasgowu, Škotska.

Narasle tenzije između Evropske unije i Kine

Prema kineskim izvorima, Xi se tokom videokonferencije zalagao za “multilateralizam i saradnju”.

Posljednji put su tri čelnika razgovarala međusobno u aprilu, a glavna tadašnja tema bila je zaštita klime.

Od tad su narasle tenzije između Kine i EU-a.

Evropa optužuje Peking za nepoštene trgovinske prakse, kršenje ljudskih prava nad ujgurskom manjinom, potiskivanje demokratskog pokreta u Hong Kongu i isprobavanje vojne moći u teritorijalnim sukobima sa susjedima.

U maju je Evropski parlament je stavio na čekanje dugo planirani investicijski sporazum između Kine i EU-a.

Uzrok tome bile su opsežne sankcije koje je nametnula Kina u martu, kao odgovor na evropske kaznene postupke protiv kineskih dužnosnika koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava u Xinjiangu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO