Kuba evakuirala 180.000 ljudi zbog tropske oluje Elsa

Kuba je evakuirala 180.000 ljudi, zbog straha da bi tropska oluja Elsa mogla da izazove obilne poplave nakon što je pogodila nekoliko karipskih otoka.

Olujni vjetrovi dostigli su brzinu od 95 kilometara na sat (EPA)
Olujni vjetrovi dostigli su brzinu od 95 kilometara na sat (EPA)

Kuba je u nedjelju evakuirala 180.000 ljudi, zbog straha da bi tropska oluja Elsa mogla da izazove obilne poplave nakon što je pogodila nekoliko karipskih otoka, usmrtivši najmanje tri osobe.

Kubanska vlada otvorila je skloništa i preduzela mjere da bi zaštitila usjeve šećerne trske i kakaoa prije oluje, prenio je AP.

Većina evakuiranih otišla je kod rodbine, a ostali u lokalna skloništa.

Gotovo 400 stanovnika planinskih područja sklonilo se u prirodne pećine pripremljene za vanredne situacije, prenosi Tanjug.

Oluja je pogodila više karipskih otoka

Centar oluje se u nedjelju, krajem dana, približio na svega 20 kilometara od rta Kruz, na krajnjem jugu Kube i kreće se ka sjeverozapadu brzinom od 22 km na čas.

Olujni vjetrovi dostigli su brzinu od 95 kilometara na sat.

Sljedeća “meta” oluje biće je Florida, gdje je guverner Ron DeSantis proglasio vanredno stanje u 15 okruga.

Očekuje se da će oluja u ponedjeljak postepeno oslabiti kretanjem prema Kubi.

Izvor: Agencije

Povezane

Mnoga područja u Hondurasu i dalje su pod vodom, a hiljade porodica su ostale bez krova nad glavom. Prošlo je više od mjesec dana otkako su uragani Eta i Ajota pogodili Centralnu Ameriku, u svega dvije sedmice između dva udara. Vlasti navode kako se Honduras suočava sa najvećom katastrofom u historiji te zemlje. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO