Kinezi preuzimaju najveću fabriku čipova u Britaniji

Do pregovora dolazi u vrijeme globalne nestašice čipova, zbog koje brojne zemlje nastoje postati nezavisnije kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika.

Čipovi se danas najvećim dijelom proizvode u Aziji (EPA - Ilustracija)

Kompanija Nexperia u kineskom vlasništvu, koja se bavi proizvodnjom poluprovodnika, preuzet će Newport Wafer Fabrik (NWF), najvećeg proizvođača čipova u Velikoj Britaniji, za 87 miliona dolara.

Iz Nexperije, holandske firme koja je u stoprocentnom vlasništvu kineskog Wingtech Technologyja, rekli su za američku TV stanicu CNBC da su pregovori o akviziciji u toku, prenosi Tanjug.

Fabrika za proizvodnju čipova NWF iz Newporta, u Južnom Velsu, osnovana 1982. godine, u privatnom je vlasništvu i jedan od malobrojnih proizvođača poluprovodnika u Velikoj Britaniji.

Nexperija bi trebala objaviti preuzimanje već u ponedjeljak ili utorak, rekli su povjerljivi izvori CNBC-a.

“U konstruktivnim smo pregovorima s upravom NWF-a i velškom vladom o budućnosti fabrike. Ne možemo dalje komentirati, dok ne završimo pregovore”, rekao je glasnogovornik Nexperije.

Globalna nestašica čipova

Iz NWF-a i Wingtech Technologyja nisu odmah odgovorili na zahtjev CNBC-a za komentarom.

Do pregovora dolazi u vrijeme globalne nestašice čipova, zbog koje brojne zemlje nastoje postati nezavisnije kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika.

Čipovi se danas najvećim dijelom proizvode u Aziji, pri čemu su tajvanski TSMC, južnokorejski Samsung i kineski SMIC među najvećim proizvođačima na svijetu.

Tom Tugendhat, šef istraživačkog tim britanske vlade za Kinu i predsjednik Odbora za vanjske poslove, naveo je u pismu upućenom u junu Kwasiju Kwartengu, ministru za poslovni sektor Velike Britanije, da je zabrinut zbog potencijalnog preuzimanja NWF-a.

“Moram ponovo naglasiti da to što kineski entitet preuzima vodeći pogon u Velikoj Britaniji za razvoj i preradu silicija od 200 milimetara i za tehnologije poluprovodnika predstavlja značajnu ekonomsku i nacionalnu sigurnosnu prijetnju”, naveo je Tugendhat.

Izvor: Agencije