Amerikanci proslavili Dan nezavisnosti

Borba protiv korona virusa i pokretanje prve ekonomije svijeta tek su dva izazova od mnogih koji očekuju najstarijeg američkog predsjednika do sada.

Dan nezavisnosti je vrijeme za Amerikance da iskažu svoj patriotizam (Reuters)

Amerikanci su u nedjelju obilježili 245. rođendan svoje nacije, vatrometima koji možda izgledaju sjajnije, hotdogovima koji djeluju sočnije i muzikom koja zvuči veselije, nakon što su prošle godine zbog pandemije korona virusa otkazane gotovo sve proslave.

Kao i uvijek, vatromet je vrhunac praznika Dana nezavisnosti u SAD-u.

Dva najveća pirotehnička slavlja u zemlji zasjat će nad parkom National Mall u Washingtonu, i kilometar i pol dalje od East Rivera koji razdvaja Manhattan od Queensa i Brooklyna, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među poznate događaje na Dan nezavisnosti spada Nathanovo takmičenje u jedenju hotdogova na Coney Islandu, koje se moralo održati u smanjenom obimu zbog pridržavanja pravila socijalne distance i prijetnje COVID-19, koji je usmrtio više od 600.000 Amerikanaca.

Agresivnija delta varijanta virusa potakla je zabrinutost da će doći do porasta zaraženih među nevakcinisanima.

Vrijeme iskazivanja patriotizma

Svejedno, ovaj praznik vrijeme je za Amerikance da iskažu svoj patriotizam i proslave svježi osjećaj slobode u ličnom smislu, tako što će se ponovno družiti s prijateljima i uživati u jednostavnim ljetnim užicima.

No ovogodišnji Dan nezavisnosti nije bio potpuno bezbrižan. Američko ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo je državnu i lokalnu policiju od pojačane prijetnje nasilja od strane domaćih ekstremističkih grupa usljed olakšavanje mjera COVID-19 i praznika povodom Dana nezavisnosti.

Očekivalo se da će ovo biti najprometniji Dan nezavisnosti te je se za volanom trebalo naći oko 43.6 miliona Amerikanaca, ili 5 posto više od rekordno ostvarenog saobraćaja 2019. godine, reklo je Američko automobilsko udruženje.

U Washingtonu, maske su obavezne za sve nevakcinisane osobe koje su među 1000 osoba koje prisustvuju proslavi Dana nezavisnosti na trijemu Bijele kuće u organizaciji predsjednika Joea Bidena, uz esencijalne radnike i vojne porodice, rekli su službenici.

Predsjednik je domaćin događaja tri dana nakon svoje posjete Surfsideu na Floridi, gdje je tješio porodice čiji su voljeni bili u zgradi koja se srušila 24. juna. Nekoliko zajednica na Floridi otkazalo je svoje vatromete na Dan nezavisnosti iz poštovanja prema onima koje je pogodila tragedija, rekli su gradski dužnosnici.

Plan oporavka vrijedan 2.000 milijardi dolara

Američki predsjednik Joe Biden organizirao je u nedjelju, povodom Dana nezavisnosti, veliku proslavu u Bijeloj kući, s mnogo gostiju, roštiljem i vatrometom, u želji da na taj način obilježi pobjedu nad pandemijom korona virusa, ali pred njim su još teže bitke, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Biden je želio biti na čelu pokreta borbe protiv COVID-19, neumorno zagovarajući nošenje zaštitnih maski i vakcinisanje te pripremivši veliki plan oporavka u vrijednosti 2.000 milijardi dolara, što je do sada neviđeno.

Ipak, Bijela kuća želi prikriti da njen cilj da prvu dozu vakcine primi 70 posto populacije ipak neće biti potpuno ostvaren.

“Smanjili smo udio ljudi koji se razboljevaju, koji umiru od COVID-19, za 90 posto”, istakla je glasnogovornica Jen Psaki.

“U šest mjeseci postigli smo puno više nego što je većina očekivala”, dodala je.

Vlasti, međutim, pažljivo prate širenje delta varijante virusa, koja bi uskoro mogla prevladati u zemlji, naročito zato što su neke regije, na jugoistoku i u središnjim dijelovima zemlje jako slabo vakcinisane, samo 30 posto, pa su jako ranjive.

No, nakon proslava dolaze teški dani.

Ostaju pitanja prethodnika Trumpa, Irana, Afganistana

Borba protiv pandemije i pokretanje prve ekonomije svijeta tek su dva izazova od mnogih koji očekuju najstarijeg američkog predsjednika do sada, koji predvodi zemlju rastrganu mnogim dubokim podjelama.

Toliko da Allan Lichtman, profesor historije na Američkom univerzitetu, smatra da su upravljanje ekonomskom i zdravstvenom krizom “najlakši zadatak” za Bidena, kojem je bivši predsjednik Donald Trump još uvijek “za vratom”, a republikanska opozicija odbija bilo kakav kompromis u većini pitanja.

Da se ne govori o vanjskopolitičkim temama: velikom diplomatskom i tehnološkom odmjeravanju snaga s Kinom, napetostima s Rusijom, obnovi odnosa s tradicionalnim saveznicima koje je Trump zanemarivao, napetostima s Iranom…

Kao i općenito pitanju američkih intervencija, prije svega vojnih, u sukobima u svijetu.

Veliku simboličnu važnost ima povlačenje američkih snaga i snaga NATO-a iz zračne baze Bagram, najveće u Afganistanu.

No, povlačenje nije sveopće.

Biden je prije nekoliko dana postrožio ton prema Teheranu, naredivši napade na proiranske grupe na sirijsko-iračkoj granici.

Na unutrašnjem planu, nakon bombastične najave, mora provesti u djelo veliki infrastrukturni plan, koji bi trebao potaknuti zapošljavanje i ubrzati energetsku tranziciju, u trenutku kada se toplotni valovi i požari konstantno izmjenjuju.

Empatija i lične anegdote iza sunčanih naočala

Hoće li mu dakle biti dovoljno da i dalje igra, kao što to čini od početka mandata, na kartu okupljanja nacije, empatije i ličnih anegdota, skrivajući se iza sunčanih naočala?

Republikanci, koji su već u borbenoj pripravnosti pred parlamentarne izbore sredine mandata u novembru 2022. godine, već upozoravaju na intervencionizam i prijetnju velikog povećanja poreza, poželi li lijevo krilo Demokratske stranke ići i dalje.

Sukob s republikancima nije jedino što politički veteran kakav je Biden mora uzeti u obzir ako želi sačuvati popularnost, koja mu u ovome trenutku prelazi 50 posto.

Što Trumpu nikada nije uspjelo.

Izvor: Agencije