Izrael izveo još jedan zračni napad na Pojas Gaze

Izraelska vojska pogodila je položaje Hamasa nakon što je saopćila da su iz palestinske enklave lansirani zapaljivi baloni.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama (AFP)

Izraelska vojska izvela je još jedan noćni zračni napad na položaje Hamasa u opkoljenom Pojasu Gaze, nakon što je saopćila da su iz palestinske enklave lansirani zapaljivi baloni.

Izraelska vojska rekla je da je pogodila “lokaciju za proizvodnju oružja i raketni bacač koji pripada Hamasu” kasno u subotu navečer, prenosi Al Jazeera English.

Prema sigurnosnim izvorima i svjedocima u Gazi, borbeni avioni pogodili su objekte zapadno od grada Gaze i na sjeveru, ali nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama.

Nije bilo naznaka o tome koja je grupa iz Pojasa Gaze odgovorna za lansiranje balona, ali Izrael smatra Hamas – grupu koja upravlja Gazom – odgovornom za bilo kakvu akciju.

Četvrti napad od ‘prekida vatre’

“Napadi su izvedeni kao odgovor na zapaljivih balona ispaljenih prema izraelskoj teritoriji”, navodi se u izjavi izraelske vojske.

U četvrtak su u regiji Eshkol ugašena četiri manja požara izazvana zapaljivim balonima iz Gaze, izvijestile su vatrogasne službe.

Izrael je uzvratio rano u petak zračnim udarima, za koje je vojska rekla da su pogodili “lokaciju za proizvodnju oružja” koja pripada Hamasu.

Posljednji napad dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je izraelska vojska pokrenula 11-dnevnu kampanju bombardiranja već opustošene enklave, ubivši najmanje 260 Palestinaca, uključujući 66 djece.

UN: Gaza je ‘zatvor na otvorenom’

U Izraelu je raketama iz Gaze ubijeno 13 ljudi, uključujući dvoje djece, saopćili su policija i vojska.

Subotnji noćni napad bio je četvrti put da je Izrael izveo zračne napade u Gazi od majske ofanzive, koja je 21. maja završila “prekidom vatre” kojim je posredovao Egipat.

Iako je Izrael prošlog mjeseca ublažio ograničenja kako bi pružio prijeko potrebnu pomoć palestinskoj enklavi, na snazi je ostavio je 14-godišnju osakaćujuću blokadu kopna, zraka i mora.

Ujedinjeni narodi su Gazu nazvali “zatvorom na otvorenom”, čiji stanovnici trpe ekstremno siromaštvo usred uslova koji su se pogoršali od pandemije korona virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije