Četvero mrtvih u ‘najgorem šumskom požaru u historiji Kipra’

Vatrogasci nastoje zaustaviti požar prije nego što zahvati područje Machairasa, borove šume i jednog od najviših vrhova na Kipru.

Požar je zahvatio najmanje desetzajednica na površini od 50 kvadratnih kilometara (Reuters)

Četiri osobe smrtno su stradale u požarima koji drugi dan zaredom bjesne Kiprom, uništavajući velike šumske površine.

Četiri osobe u nedjelju su pronađene mrtve, a zvaničnici navode da se radi o najgorem šumskom požaru u historiji zemlje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

Požar, ojačan snažnim vjetrovima, zahvatio je najmanje deset zajednica na površini od 50 kvadratnih kilometara u podnožju planinskog lanca Troodos, području borove šume i gusto obraslog grmlja.

Stiže pomoć iz Grčke i Italije

Žrtve, za koje se vjeruje da su egipatski državljani, pronađene su u blizini Odoua, planinske zajednice sjeverno od gradova Limassol i Larnaca.

“Sve upućuje na to da su to četiri osobe koje su se vodile nestalima od jučer”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nicos Nouris.

(EPA)

Evropska komisija je objavila da u pomoć stižu protivpožarni avioni iz Grčke, a Italija takođe planira rasporediti snage.

Satelit “Kopernik” takođe je aktiviran kako bi procijenio štetu pogođenih područja, navodi EK u saopćenju.

Policija ispituje 67-godišnjaka

“To je najgori šumski požar u historiji Kipra”, rekao je direktor Odjela za šumarstvo Charalambos Alexandrou za kiparsku televiziju.

Vatrogasci nastoje zaustaviti požar prije nego što zahvati područje Machairasa, borove šume i jednog od najviših vrhova na Kipru.

Za sada je nepoznat uzrok požara koji je izbio u subotu.

Na Kipru su temperature proteklih dana premašile 40 stepeni, a policija je objavila da ispituje 67-godišnjeg muškarca u vezi s požarom.

Izvor: Agencije