Američke kompanije na meti ‘sofisticiranog’ kibernetičkog napada

Napad je paralizirao blagajne Coopa u Švedskoj, jednom od najvećih lanaca supermarketa u zemlji, koji je morao prekinuti rad subotu.

Više od 1.000 kompanija je zahvaćeno ovim napadom (Reuters)

Kibernetički kriminalci napali su američku kompaniju Kaseya kako bi zatražili novac od potencijalno hiljadu kompanija koje pokriva njihov softver, što je za prvu direktnu posljedicu imalo prekid rada oko 800 trgovina Coopa u Švedskoj.

Napad je paralizirao blagajne Coopa u Švedskoj, jednog od najvećih lanaca supermarketa u zemlji, koji je morao prekinuti rad subotu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Za sada nije moguće procijeniti obim tog napada.

Nazvan i “ransomware” ili ucjenjivački softver, taj tip informatičkog programa koristi sigurnosne slabosti kompanije ili osoba za paraliziranje njihovih informatičkih sistema i zatim zahtijeva otkupninu da ih deblokira.

Napadom zahvaćene hiljade kompanija

Kaseya, koji je u subotu taj kibernetički napad nazvao “sofisticiranim”, garantira da je ograničen na “jako mali broj klijenata”.

U petak navečer je kompanija objasnila da je otkrila mogući incident na svom softveru VSA, uoči produženog vikenda, i tada je procijenila da je zahvaćeno “manje od 40 klijenata u svijetu”, ali da pružaju usluge drugim kompanijama.

Prema Huntress Labs, kompaniji specijaliziranoj za informatičku sigurnost, “više od 1.000 kompanija je zahvaćeno tim napadom”.

Bazirana u Miamiju, Kaseya nudi informatičke alate malim i srednjim firmama te ima više od 40.000 klijenata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO