WHO: Epidemija COVID-19 u porastu širom svijeta

Porast slučajeva je posljedica širenja delta varijante korona virusa koja je registrovana u 132 države.

Čelnik WHO-a upozorava da će se širenjem epidemije pojaviti još varijanti (EPA)
Čelnik WHO-a upozorava da će se širenjem epidemije pojaviti još varijanti (EPA)

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da su novi slučajevi korona virusa u porastu za 80 posto u pet od šest regija u svijetu u posljednje četiri sedmice.

Porast slučajeva je posljedica širenja delta varijante korona virusa koja je registrovana u 132 države, prenosi Anadolija.

Ghebreyesus je u Ženevi skrenuo pažnju na činjenicu da su slučajevi COVID-19 ponovo u porastu u cijelom svijetu.

Naveo je da je WHO-u prošle sedmice prijavljeno oko četiri miliona novih slučajeva COVID-19, te da očekuju da će ukupan broj slučajeva premašiti 200 miliona u roku od dvije sedmice.

‘Virus će se nastaviti mijenjati’

“U prosjeku, infekcije u pet od šest regija WHO-a povećale su se za 80 posto, ili gotovo udvostručile, u posljednje četiri sedmice. U Africi je smrtnost porasla za 80 posto u istom periodu. Velik dio porasta slučajeva otkriven je u 132 države, a uzrokovan je zarazom delta varijante”, pojasnio je Ghebreyesus.

Istakao je da će se korona virus nastaviti mijenjati.

Ghebreyesus je podsjetio da su do sada otkrivene četiri varijante korona virusa i upozorio da će se širenjem epidemije pojaviti još varijanti.

Mike Ryan, direktor WHO-ovog programa za hitne slučajeve, kazao je da sve vakcine koje je WHO odobrio trenutno nude značajnu zaštitu od ozbiljnog obolijevanja i hospitalizacije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO