Tenk M1 Abrams: Svevremeno čudo američke vojske

Ako se izdvoje elementi vanjskog dizajna, današnji Abrams je potpuno novo vozilo u poređenju na ono od prije nekoliko godina, a kamoli u odnosu na prve primjerke.

U budućnosti će ovi američki tenkovi biti u mogućnosti da upravljaju manjim, bržim, naoružanim robotskim vozilima (EPA)

Pojavio se kao jedno od pet velikih oružanih sistema američke vojske 1980-ih, no današnji tenk M1 Abrams je potpuno novo vozilo, piše National Interest i dodaje kako se neki pitaju da li je ovaj teškaš, zbog svojih godina, došao do kraja svog potencijala.

Autor smatra kako je odgovor „ne“, te objašnjava kako takav stav opravdavaju serije unapređenja kao što su računari velikih brzina, termalni nišani velikog dometa, te utjecaj tehnologije vještačke inteligencije.

Ako se izdvoje elementi vanjskog dizajna, šasije, kupole i 120-milimetarskog topa, današnji Abrams je potpuno novo vozilo u poređenju na ono od prije nekoliko godina, a kamoli u odnosu na prve primjerke.

Dronovi i podaci

Šta je slijedeće? Pa, novi Abramsi će imati kapacitete napada na veće domete, kontrolirati bespilotne sisteme, nove generacije sistema aktivne zaštite, te skupljanja, analize i slanja podataka o metama za nekoliko sekundi što, kako piše National Interest, mijenja stanje na bojnom polju.

U budućnosti će ovi američki tenkovi biti u mogućnosti da upravljaju manjim, bržim, naoružanim robotskim vozilima koja će ići naprijed ka neprijatelju kako bi Abrams dobijao i analizirao videosnimke i podatke.

Ovo su samo segmenti budućih mogućnosti tenka M1 Abrams čime će on pružati veliku prednost u borbi, naročito kada bude nadograđen sistemima vještačke inteligencije, kontrole dronova i obrade velike količine podataka.

Izvor: Agencije