‘Zone katastrofe’: Raste broj žrtava požara u Turskoj

Predsjednik Erdogan je naveo kako se vode istrage uzroka šumskih požara na jugu Turske koji su usmrtili šest osoba.

Vatre divljaju širom Turske od srijede, izgorjela su velika područja pod šumama, ugrožen je veliki broj sela i turističkih destinacija (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je dijelove juga Turske, poharane požarima, „zonama katastrofe“, a broj žrtava vatrene stihije se povećao na šest.

Vatre divljaju širom Turske od srijede, izgorjela su velika područja pod šumama, ugrožen je veliki broj sela i turističkih destinacija, a mnogi su primorani na evakuaciju.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli je u subotu kazao kako je 88 od 98 požara, koji su izbili u vrijeme jakih vjetrova i velikih vrućina, pod kontrolom.

Evakuacije iz Bodruma

Najmanje pet osoba je poginulo u Manavgatu, a jedna u Marmarisu. Oba grada se nalaze na obali Sredozemnog mora i turističke su destinacije.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca kazao je kako je 400 ljudi, koji su bili na udaru vatre u Manavgatu, pušteno iz bolnica, dok ih je 10 ostalo na njezi. U Marmarisu je pružena ljekarska pomoć 159 osoba i jedna od njih još prima tretman za opekotine.

Novi požari su izbili u južnoj provinciji Hatay gdje su vatre došle do naseljenih područja, ali se navodi kako su pod kontrolom.

Turski mediji su objavili kako je gostima hotela u dijelovima egejskog grada Bodruma rečeno da se evakuiraju, te kako su vlasti zatražile da vlasnici privatnih brodova i jahti pomognu pri evakuaciji.

Mogućnost sabotaže

Erdogan je helikopterom u subotu obišao pogođena područja i proglasio te regije „područjima nesreće“.

„Nastavit ćemo raditi sve što treba kako bi zaliječili rane naše države, kompenzirali sve gubitke i popravili stanje“, naveo je on.

Kasnije je u gradu Manavgatu Erdogan kazao da, iako Ankara ne želi ispolitizirati nesreću, „razmatra mogućnost sabotaže“ i istraga o uzrocima vatri je u toku.

Turske vlasti su za neke ranije požare navodile kako su podmetnute paljevine ili da iza njih stoje neke od zabranjenih grupa kao što je Radnička partija Kurdistana (PKK).

Erdogan je kazao kako će Vlada pružiti kompenzaciju porodicama koje su izgubile domove ili poljoprivredno zemljište. Dodao je kako će porezi i uplate za socijalno osiguranje i kredite biti odgođene za one koje je vatra pogodila, te kako će malim biznisima biti ponuđeni beskamatni krediti.

Vreli afrički zrak

„Ne možemo učiniti ništa osim tražiti milost Boga za one koji su izgubili živote, no možemo nadomjestiti sve što je izgorjelo“, poručio je turski lider.

Istakao je kako se 13 aviona bori sa požarom, uključujući letjelice iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana i Irana, uz hiljade turskih profesionalaca, desetke helikoptera…

Al Jazeerin novinar Resul Serdar iz Antalije javlja kako su aktivni šumski požari na najmanje 10 lokacija širom Turske.

„Erdogan govori kako se čini puno kako bi se požari stavili pod kontrolu, ali i dalje je teško jer vatre i dalje izbijaju“, govori Serdar.

Šumski požari su uobičajeni u turskim područjima kod Sredozemnog i Egejskog mora u vrijeme vrelih ljetnih mjeseci. Više od 2.600 požara svake godine se zabilježi u prosjeku tokom protekle decenije, no ta brojka je lani iznosila skoro 3.400 požara, govori potpredsjednik Turskog udruženja šumara Husrev Ozkara.

Toplotni val je, pothranjen vrelim zrakom iz Afrike, izazvao šumske požare širom Mediterana.

Izvor: Al Jazeera i agencije