Puške iz 3D printera novo omiljeno oružje ekstremnim desničarima?

Basra upozorava da bi povećanje stope korištenja plastičnog oružja, koje nema serijske brojeve, moglo biti naznaka budućih napada u Evropi.

Boyce: Možete napraviti automatsku pušku AR15 ili automatski AK47. Naravno, ovo oružje ima metalne cijevi, ali sve ostalo je od plastike (Philip Boyce/Forensic Equity, ograničeno korištenje)

„Sve što ti treba je jedan vikend i materijal od 50 dolara.“

To je savjet Stephana Ballieta, njemačkog neonaciste koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva dvije osobe nakon što je pokušao napasti sinagogu u gradu Halle 9. oktobra 2019. godine.

Balliet (27) govori o oružju napravljenom u 3D printeru. U istoj objavi, na sada isključenom forumu ekstremnih desničara Meguca, Balliet je napisao, samo nekoliko minuta prije nego je izvršio napad: „Naravno, postoje mnogi drugi dizajni, no šta je to posebno kod moga? Jednostavan odgovor, volim testiranje uživo.“

On je potom objavio link prijenosa uživo na platformi za igrice Twitch gdje je prenošen njegov oružani napad.

U svome manifestu, koji je također objavio na Meguci, pored cilja da pokuša „ubiti što je više protivnika bijelaca, jevreja ponajviše“, Balliet je također napissao kako želi „dokazati održivost improviziranog oružja“.

Uz drugo vatreno oružje koje je Balliet imao u Halleu bila je i poluautomatska puška za koju je uz pomoć 3D printera napravio držač i šaržer.

Ballietov napad se tretira kao prijelomni trenutak među mnogim slučajevima desničarskog „ekstremizma“, a stručnjaci navode kako je on prvi počinitelj koji je napravio i koristio oružje od elemenata napravljenih u 3D printeru.

Hapšenja i presude

Prvi pištolj na svijetu od dijelova iz 3D printera napravio je 2013. godine Cody Wilson, 25-godišnji aktivista za prava posjedovanja oružja iz SAD-a.

Balistički i stručnjak za oružje Phillip Boyce, iz britanske kompanije Forensic Equity, govori kako se oružje od dijelova iz 3D printera od tada razvilo, uprkos tomu što su „standard i kvaliteta ostali prilično isti“.

Boyce dodaje kako se sada ne prave samo pištolji.

„Možete napraviti automatsku pušku AR15 ili automatski AK47. Naravno, ovo oružje ima metalne cijevi, ali sve ostalo je od plastike“, objašnjava.

Od 2019. se bilježi porast broja uhapšenih i osuđenih u brojnim evropskim i drugim državama zbog skidanja podataka o pravljenju oružja uz pomoć 3D printera ili pokušaja pravljenja vlastitog oružja. Stručnjaci navode kako velika većina ima veze sa ekstremnom desnicom.

Aprila ove godine je španska policija upala u radionicu gdje je pravljeno ovakvo oružje u Santa Cruz de Tenerifeu, na Kanarskim otocima. Pronađena su dva 3D printera, replika jurišne puške i nekoliko cijevi za vatreno oružje. Nađene su i upute o vođenju urbanih gerilskih borbi, kao i literatura o bjelačkim supremacistima. Vlasnik radionice je uhapšen i optužen za nezakonito posjedovanje oružja.

Sve dostupnija tehnologija

Mjesec dana kasnije, dva muškarca i žena su uhapšeni u britanskom gradu Keighley, u sklopu istrage „desničarskog terorizma“, objavila je policija. Sve troje je optuženo za posjedovanje dijelova oružja napravljenih 3D printerom. Jedan od uhapšenih se dodatno tereti za dijeljenje slika bombaša iz Oklahoma Cityja Timothyja McVeigha.

A u junu je 15-godišnjakinja iz britanskog Derbyshirea optužena za šest tačaka za terorizam, uključujući posjedovanja uputa kako napraviti vatreno oružje 3D printerom.

„Tehnologija je sve dostupnija“, kaže Rajan Basra, istraživački saradnik Centra za studiranje radikalizacije pri Kraljevskom koledžu u Londonu, objašnjavajući sve veći interes za ovo oružje.

Dodatno je, navodi Basra, Ballietov napad u Halleu je „pomogao pri upoznavanju sa idejom da sami možete nešto napraviti“, uključujući pristup internetskim forumima gdje se nacrti mogu naći.

„Postoji mnogo zajednica ekstremnih desničara na internetu gdje se dijeli materijal“, dodaje on.

Boyce, iz Forensic Equityja, potvrđuje kako postoji rastući trend među kriminalcima i desničarskim „ekstremistima“ kada je riječ o pravljenju oružja 3D printerima.

„Ovo je jako zabrinjavajuće jer je u Velikoj Britaniji jako teško za kriminalce da dođu do pravog oružja. No, moje kolege u policiji govore kako pronalaze sve više ovakvog naoružanja“, ističe on.

U saopćenju za Al Jazeeru, Nacionalna agencija Velike Britanije za borbu protiv kriminala navodi kako „pažljivo prati utjecaj oružja iz 3D printera i njegovih jedinstvenih ranjivosti, u saradnji sa partnerima na suzbijanju dostupnog nelegalnog oružja u Velikoj Britaniji“.

Za šaku funti

No, u svijetu gdje se skoro sve može kupiti, zašto bi se kriminalci mučili i pravili oružje umjesto da ga samo kupe? Basra navodi kako je odgovor u dostupnosti.

„Da kupite pištolj, pušku, barem u Evropi, morate imati pristup zabranjenom tržištu vatrenog oružja, a nemaju svi te veze. Zbog toga morate pronaći alternativna sredstva.“

Jedan od načina da to zaobiđete, govori Boyce, je pravljenje oružja 3D printerom. „A, govoreći o novcu, to će vas koštati jako malo.“

„No, ako želite pištolj ili revolver sa crnog tržišta, to će vas koštati blizu 5.000 funti (skoro 7.000 dolara).“

Basra upozorava da bi povećanje stope korištenja plastičnog oružja, koje nema serijske brojeve, moglo biti naznaka budućih napada u Evropi.

„To je realna briga. Dobro je što izgleda da se i evropska policija uključuje u ovu tematiku“, navodi i ukazuje na akcije u Španiji i Velikoj Britaniji.

„No, potencijalno je to jedan od talasa budućnosti.“

Izvor: Al Jazeera