Italijanski vatrogasci bore se s požarima blizu Catanije

Početkom sedmice požari su zahvatili različite dijelove južne Evrope, uključujući Španiju i južne regije Turske te su poharali italijanski otok Sardiniju kao i Grčku.

Požari su zahvatili područje Catanije koje gleda prema moru, poharavši pritom lokalno ljetovalište La Capanninu (Reuters)

Italijanski vatrogasci drugi dan zaredom bore se protiv požara na Siciliji, koji su već doprli do grada Catanije, središta istoimene pokrajine, zbog čega su stanovnici bili primorani napustiti svoje domove, a lokalni aerodrom privremeno je zatvoren.

Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednja 24 sata u raznim dijelovima Sicilije izveli 250 operacija gašenja, od čega 50 samo u Cataniji. Sicilijanski grad, poznat po baroknoj arhitekturi, smješten je na istočnoj obali otoka na padinama Etne, piše Reuters.

Požari su zahvatili područje Catanije koje gleda prema moru, poharavši pritom lokalno ljetovalište La Capanninu. Na fotografijama s plaže objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli suncobrani i ležaljke, prenosi Hina pisanje britanske novinske agencije.

Uz temperature koje su dosegnule i 40 Celzijevih stepeni, vrući vjetar je pospješio širenje požara po cijelom otoku. Lokalni mediji izvještavaju o velikim požarima i u pokrajini Palermu.

Početkom sedmice požari su zahvatili različite dijelove južne Evrope, uključujući Španiju i južne regije Turske te su poharali italijanski otok Sardiniju.

Da bi ukrotila požare na Sardiniji, Italija je bila primorana zatražiti pomoć Evropske unije, koja je u ponedjeljak poslala četiri kanadera. Iz opožarenog područja evakuirano je više od 350 ljudi.

Požari i dalje haraju Turskom

Gotovo stotinu požara buknulo je ove sedmice u dijelovima južne i zapadne Turske, u kojoj su širenje vatre pospješili vrućina i jak vjetar. Broj smrtno stradalih u požarima u Turskoj u subotu je porastao na šest, a dva vatrogasca izgubila su život nastojeći staviti pod kontrolu požar u Manavgatu, objavio je CNN.

Na satelitskim je snimcima vidljiv dim požara u Antaliji i Mersinu koji se proširio sve do Cipra, udaljenog oko 150 km. U vrućim ljetnim mjesecima požari su uobičajeni na jugu Turske, no lokalne vlasti kažu da su zadnji požari zahvatili puno veće područje nego ikada dosad.

S obzirom na smrtonosne toplinske valove, poplave i šumske požare koji su česti u cijelom svijetu, sve je više poziva međunarodne zajednice da se poduzmu hitne mjere koje će pridonijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida, zbog čega nam se planet zagrijava.

Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli rekao je da je u posljednja četiri dana u zemlji izbilo ukupno 98 požara, od kojih je 88 pod kontrolom.

Požari i dalje haraju južnim obalnim pokrajinama Adanom, Osmanijom, Antalijom, Mersinom i zapadnom obalnom pokrajinom Muglom, popularnim ljetovalištem domaćih i stranih turista u kojoj su ove sedmice neki hoteli evakuirani.

U Grčkoj evakuirana sela zbog požara na Peloponezu

Četiri sela na sjeverozapadu Peloponeza, blizu grada Patrasa u Grčkoj, evakuirana su, saopćile su u subotu grčki vatrogasci koji se bore s velikim šumskim požarom što je buknuo zbog visokih temperatura.

Za gašenje požara u okolici Zerije mobilizirano je 95 vatrogasaca, 33 kamiona, četiri protupožarna zrakoplova i helikopteri, rekli su vatrogasci.

Vlasti su putem mobitela upozorile stanovnike da moraju napustiti sela Zeriju, Kamares, Achaias i Labiri.

Poruke o eventualnom prihvatanju ozlijeđenih poslane su i bolnicama u Patrasu i u obližnjem Aigiju, a obalna straža je upozorena da se pripremi za eventualno spašavanje kupača koje bi mogao gušiti dim od požara.

Autocesta na tom području i most Rio-Antirio koji Peloponez povezuje s kontinentalnom Grčkom zatvoreni su za promet, objavila je grčka novinska agencija ANA.

Grčke šume gore svake godine, a širenju požara pridonose visoke temperature i snažan vjetar.

Grčku je u petak zahvatio novi toplinski val s temperaturama od 42 do 44 Celzijeva stepena, navode grčke meteorološke službe.

Prije nekoliko dana u požaru je oštećen most Penteli, blizu grčkoga glavnog grada.

Izvor: Agencije