Zalihe nafte u SAD-u na najnižem nivou od januara 2020.

To je uzrokovalo rast cijena nafte, uprkos zabrinutosti tržišnih aktera da bi potražnja za gorivom mogla da uspori zbog straha od brzog širenja delta soja korona virusa.

Pad američkih zaliha nafte ublažio je strah da bi povećanje proizvodnje moglo da nadmaši rast potražnje na tržištu (Al Jazeera)

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama pale su na najniži nivo od januara 2020. godine i za sedam procenata su ispod petogodišnjeg prosjeka, što je podstaklo rast cijena ovog energenta, pri čemu je Brent prešao granicu od 75 dolara po barelu.

Cijena futuresa sjevernomorske nafte Brent za isporuku u septembru porasla je za 0,59 posto na 75,18 dolara po barelu, dok se američka WTI nafta trguje na nivou od 72,82 dolara za barel, odnosno za 0,44 dolara ili 0,59 procenata više u odnosu na srijedu, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal oilprice.com.

Do rasta cijena “crnog zlata” dolazi uprkos zabrinutosti tržišnih aktera da bi potražnja za gorivom mogla da uspori zbog straha od brzog širenja zaraznijeg delta soja korona virusa i razočaravajuće vijesti da stepen efikasnosti Pfizerove vakcine protiv korone opada nakon šest mjeseci.

Kontinuirano smanjenje zaliha nafte

Pad američkih zaliha nafte ublažio je strah da bi povećanje proizvodnje moglo da nadmaši rast potražnje na tržištu. Zalihe sirove nafte u SAD-u su pale za 4,1 milion barela prošle sedmice, prema zvaničnim podacima vlade.

Od decembra prošle godine do jula 2021. te zalihe se kontinuirano smanjuju, pri čemu su ukupno opale između 55 miliona i 68 miliona barela, zavisno od toga da li se kao izvor koriste podaci Američkog instituta za naftu (API) ili Uprave za energetske informacije (EIA).

Pored toga, američka proizvodnja nafte nije uspjela da zabilježi znatniji porast u posljednjih sedam mjeseci. U decembru je ona u prosjeku iznosila približno 11 miliona barela dnevno, dok je u julu 2021. varirala u oba pravca unutar te cifre za 200.000 do 400.000 barela dnevno, navodi se u tekstu.

Izvor: Agencije