Tunis: Zastupnici iz Ennahde priznaju greške pokreta i pozivaju njegovo vodstvo da se izvini

Zastupnici iz pokreta Ennahda pozvali su da se priznaju greške i smatraju to nužnim korakom koje njeni čelnici moraju napraviti.

Rukovodstvo pokreta Ennahda prebacilo je dio odgovornosti i na svoju stranku za ono što se dogodilo (AFP)

Nakon nedavnih odluka koje je saopćio predsjednik Tunisa Kais Saied o obustavi rada parlamenta, razrješenju dužnosti premijera i preuzimanju izvršne vlasti; rukovodstvo pokreta Ennahda prebacilo je dio odgovornosti i na svoju stranku za ono što se dogodilo, uprkos tome što pojedini među njima ovakva dešavanja i dalje opisuju kao “neustavna”.

Istaknuti vođa pokreta Ali Laarayedh objavio je na svojoj Facebook stranici poduži post u kojem je iznio svoje viđenje trenutnih događaja u Tunisu.

Laarayedh kaže da je Ennahda: ”Primila poruke koje je narod izrazio, kao i njihove legitimne zahtjeve, te da trenutno izvlači pouke i lekcije iz svih ovih događaja. Razmotrit će i ispraviti svoje greške, čemu će pristupiti iskreno i pošteno.”

Prema Laarayedhu, ljutnja naroda Tunisa na stranke i političare rezultat je duge akumulacije, iako najveću ljutnju osjećaju prema onima koji su na vlasti, bilo u vladi ili u parlamentu.

Smirujućim tonom, vođa je naglasio da će svaki napor ili inicijativa za rješavanje krize u Tunisu biti podržan, dokle god se drži principa slobode, demokratije i podjele vlasti te pomaže u suočavanju sa zdravstvenim, finansijskim, ekonomskim i društvenim izazovima.

S druge strane, Laarayedh smatra da je najveći dio optužbi i demonizacije usmjeren protiv njegove stranke, nakon što se cijelo desetljeće na nju prebacivala odgovornost, iako Ennahda nije vladala zemljom deset godina.

Laarayedh je također ponovio Ennahdin stav o mjerama koje je poduzeo predsjednik Tunisa, što smatra “teškim kršenjem ustava” i udarom na princip podjele vlasti, time što je spojio izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u svojim rukama.

Vođa Ennahde je upozorio na, kako je to opisao, “snažne emocije i populizam”. Rekao je da će to “ispariti čim se sudari s teškim činjenicama u stvarnosti i kada se nakon zanosa uzvikivanja parola spusti na zemlju”.

Prilika za preispitivanje

Sa svoje strane, Khalil Baraoumi,‎ zvaničnik pokreta Ennahda za odnose s javnošću, smatra da su potezi tuniskog predsjednika prilika za Ennahdu da izvrši duboko preispitivanje na političkom i liderskom nivou, i to hitno.

U svom blogu, koji je objavio na svom službenom računu, Baraoumi je izrazio nadu da će se “formirati bolja demokratska politička scena”, ali je i osudio predsjednikove odluke, izražavajući strah od klizanja prema autoritarnom individualnom režimu.

Sana Mersni, zvanična glasnogovornica Savjetodavnog vijeća Ennahde, trenutna dešavanja je opisala kao “kršenje ustava”, što je opis s kojim su se složili svi stručnjaci, pravnici i stranke. Naglasila je da je “tuniski predsjednik prekršio član 80. ustava”.

S druge strane, ukazala je na činjenično stanje i na potrebu da se bude oprezan i predostrožan, i to u kontekstu dvosmislenosti oko onoga što se događa i u nedostatku jasne mape puta kako bi se izašlo iz situacije koja se naziva “vanrednom”, te formirala nova vlada koja uživa legitimitet i prihvatanje na lokalnoj i međunarodnoj sceni.

“Iako mi insistiramo da je ono što se dogodilo protivno ustavu, naša je dužnost priznati da postoje greške unutar pokreta Ennahda i da je potrebno pozvati na neophodno preispitivanje vezano za vođenje pokreta i političko preispitivanje ove etape”, dodala je.

Mersni je istaknula da postoje neslaganja u političkim ocjenama i procjenama unutar Ennahde i njenih kadrova, posebno u pogledu kandidature predsjednika pokreta Racheda Ghannouchija za predsjednika Parlamenta.

Priznala je da postoje “promjenjivi elementi koje nameće trenutna stvarnost”, te da je “dužnost Ennahde da se prema tome odnosi na uravnoteženiji način, uz pridržavanje demokratskog puta i potrebu poštivanja ustava”.

Mersni je također pozvala predsjednika Republike da pojasni svoju viziju za izlazak iz trenutne vanredne situacije, naglasivši da ne postoji alternativa za dijalog između svih političkih strana u Tunisu.

Poziv na izvinjenje

Mohamed Goumani, zastupnik u parlamentu ispred pokreta Ennahda, pozvao je svoju stranku da prizna greške koje su počinili njeni lideri, jer su one, prema njegovim riječima, doprinijele padu popularnosti stranke i smanjenju izborne podrške. Goumani je u svom blogu pozvao rukovodstvo Ennahde da požuri sa upućivanjem izvinjenja narodu Tunisa, koji mu je dao više od jedne prilike i dao mu je prvo mjesto na izborima.

U saopćenju Izvršnog ureda pokreta Ennahda izražena je potreba zemlje da vodi nacionalni dijalog i da se razvijaju zajedničke mogućnosti za izlazak iz krize kroz koju prolazi Tunis te da se udalji od logike revanšizma i isključivanja, kako je to navedeno.

Izvršni ured je opisao mjere koje je poduzeo predsjednik Kais Said kao “neustavne” i da predstavljaju državni udar na ustav i institucije.

Izvor: Agencije