Studija: Klimatske promjene pokreću još ekstremnije vremenske prilike

Oko dvije trećine kopna na Zemlji suočavat će se svakodnevno s ‘vlažnijom i promjenjivijom’ hidroklimom na dnevnoj i višegodišnjoj bazi, objavili su naučnici.

Više ekstremnih padavina predstavlja dodatnu prijetnju infrastrukturi i općenito društvu (ANSA)

Broj ekstremnih vremenskih neprilika koje se događaju u cijelom svijetu povećava se kao posljedica klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje.

Oko dvije trećine kopna na Zemlji suočavat će se svakodnevno s “vlažnijom i promjenjivijom” hidroklimom na dnevnoj i višegodišnjoj bazi, a to znači veće promjene između mokrih i suhih krajnosti, pišu istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Naučnici također upozoravaju da će trećina ukupne površine svijeta postati još više suha, prenosi Hina.

Prema tom međunarodnom timu naučnica, više ekstremnih padavina predstavlja dodatnu prijetnju infrastrukturi i općenito društvu.

Monsunske regije

Prije svega, globalno zagrijavanje čini klimu neuravnoteženijom, “ekstremnijom u pogledu vlage i suše“, objavio je tim kojeg predvodi profesorica Wenxia Zhang iz pekinške Kineske akademije nauka.

“Hidrološki ciklus se pojačava kako se klima zagrijava, a globalne prosječne padavine povećavaju se za jedan do tri posto po stepenu rasta temperature površinskog zraka”, kaže se u studiji.

Međutim, trend nije ujednačen i ekstremne padavine bi se mogle povećati još više u regijama s dosta vlage u atmosferi.

Predjeli u vlažnijim područjima, poput indijskih monsunskih regija, vjerovatno će biti više izloženi promjenama, s povećanjem obilnih padavina među ostalim efektima, navodi se u studiji.

Izvor: Agencije