Kim traži veću vojnu sposobnost pred vježbe SAD i Južne Koreje

Kim je optužio neprijateljske snage, što se odnosilo na SAD i Južnu Koreju, za jačanje njihovih sposobnosti za preduzimanje preventivnog napada i intenziviranje vojnih vježbi.

Ranije ove nedjelje, Kim je ponovo otvorio suspendovane komunikacione kanale sa Južnom Korejom (Arhiva)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na jačanje sposobnosti zemlje da se nosi sa bilo kakvom stranom provokacijom uoči godišnjih vježbi sljedećeg mjeseca Južne Koreje i SAD-a koje Pjongjang vidi kao probu invazije, prenosi Tanjug.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) saopštila je danas da je Kim održao savjetovanje sa vojnim komandantima i političkim zvaničnicima od 24. do 27. jula gde se razgovaralo o načinima za povećanje vojne snage zemlje, kao i da je to prvi takav sastanak od osnivanja vojske Sjeverne Koreje, prenosi AP.

Tokom sastanka Kim je naglasio da vojni i politički vrh treba da usredsrede sve napore na završavanje priprema za aktivno i ofanzivno suočavanje sa bilo kojom vojnom provokacijom neprijatelja, navela je KCNA.

Prema izvještaju, Kim je optužio neprijateljske snage, što se odnosilo na SAD i Južnu Koreju, za jačanje njihovih sposobnosti za preduzimanje preventivnog napada i intenziviranje vojnih vježbi u sklopu priprema za agresiju, i zatražio je od prisutnih na savjetovanju da ulože dodatne napore u povećanju borbene efikasnosti svojih jedinica.

Ranije ove nedjelje, Kim je ponovo otvorio suspendovane komunikacione kanale sa Južnom Korejom, što je povećalo nadu u smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Kim nije spomenuo nuklearni program

Međutim, neki stručnjaci očekuju da bi Pjongjang mogao da izvede nove raketne probe ili da preduzme druge mjere za podizanje tenzija kao odgovor na vježbe, koje su Seul i Washington umanjili posljednjih godina u cilju podrške diplomatiji.

U Kimovom govoru nije spomenut nuklearni program i on nije bio obilježen vatrenom retorikom protiv SAD ili Južne Koreje.

U proteklih nekoliko godina, južnokorejske i američke vojske otkazale su ili smanjile neke od svojih redovnih vojnih vježbi kako bi podržale sada zaustavljene diplomatske pregovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje ili zbog pandemije COVID-19.

Neki analitičari ocjenjuju da bi Sjeverna Koreja mogla da isproba snažne rakete ako SAD i Južna Koreja izvedu vojne vježbe u punom kapacitetu.

Tokom zastoja u pregovorima, Kim je već zaprijetio da će povećati nuklearni arsenal ako Washington ne odustane od politike koju Sjeverna Koreja smatra neprijateljskom.

Izvor: Agencije