Izvršni direktor AstraZenece: Još nejasno da li je potrebna treća doza

Nadamo se da ćemo imati vakcine koji stvaraju dugoročnu zaštitu. Vrijeme će kazati da li je potrebna treća doza, rekao je Pascal Soriot.

Tehnologija koju koristi AstraZeneca omogućava veoma visokuproizvodnju T ćelija, pojasnio je Soriot (EPA)

Pascal Soriot, izvršni direktor kompanije AstraZeneca, rekao je da još nije jasno da li će biti potrebna i treća doza vakcine za produženu imunizaciju protiv korona virusa.

On je za američku televiziju CNBC naglasio da nema “precizan odgovor” na pitanje da li će biti potrebno vakcinisati se sa više od dvije doze, prenosi Tanjug.

“Postoje dvije dimenzije imuniteta – antitijela koja slabe vremenom, dok su T ćelije veoma važna dimenzija vakcinacije. One štite od nekoliko zaraznih bolesti, ali također osiguravaju dugotrajnost zaštite”, obrazložio je Soriot.

Kako je kazao, tehnologijom koja se koristi omogućava se veoma visoka proizvodnja T ćelija.

‘Vrijeme će pokazati’

“Nadamo se da ćemo imati vakcine koji stvaraju dugoročnu zaštitu, tako da još nije jasno da li će nam biti potrebna treća doza. To će samo vrijeme kazati”, kaže Soriot.

T ćelije su vrsta bijelih krvnih zrnaca koje imaju različite uloge u odbrani organizma od virusa. Mogu napasti patogen ili podržati različita bijela krvna zrnca u proizvodnji antitijela.

Antitijela onemogućavaju ulazak virusa u ćelije, ali ne tako dugo kao T ćelije, navodi CNBC.

S druge strane, Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera u srijedu je izjavio, također za CNBC da je “veoma, veoma uvjeren” da će biti potrebna vakcinacija i trećom dozom kako bi postojao imunitet protiv zaraznijeg delta soja korona virusa, koji je prvi put registrovan u Indiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada