Izrael proširio zonu ribolova u Pojasu Gaze

Izrael je u prošlu nedjelju ograničio zonu ribolova, optužujući palestinsku stranu da iz Pojasa Gaze u Izrael šalje balone sa eksplozivnim.

Umjesto do šest nautičkih milja, ribolov će biti dozvoljen do 12 nautičkih milja od obale u Pojasu Gaze (EPA)

Izrael je od danas proširio zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u Sredozemnom moru u Pojasu Gaze, pošto se sigurnosna situacija smirila.

Umjesto do šest nautičkih milja, ribolov će od danas biti dozvoljen do 12 nautičkih milja od obale, objavile su izraelske vlasti, prenosi Tanjug pozivajući se na dpa.

Osim toga, od nedelje će biti dozvoljen uvoz opreme i proizvoda za međunarodne projekte snabdijevanja hranom i vodom, kao i za medicinsku pomoć i opreme za ribolov.

„Ove mjere koje je su od danas odobrene od strane civilnih vlasti uslovljene su kontinuiranim očuvanjem sigurnosne stabilnosti u regiji“, navodi se u saopštenju Koordinacionog tijela Ministarstva odbrane Izraela za komunikaciju sa Palestinskom upravom.

Ograničavanje ribolova

Izrael je u prošlu nedjelju ograničio zonu ribolova, optužujući palestinsku stranu da iz Pojasa Gaze u Izrael šalje balone sa eksplozivnim i zapaljivim napravama, što redovno dovodi do požara na poljima sa poljoprivrednim usjevima.

U maju je Izrael 11 dana raketirao Pojas Gaze, kada je prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi ubijeno 255 osoba, od čega veliki broj djece, dok je prema zvaničnim podacima u Izraelu poginulo 13 osoba.

Oko dva miliona ljudi živi u Pojasu Gaze, od kojih većina, prema organizacijama za pomoć, živi u veoma lošim uslovima zbog blokada koje je tom području na Sredozemnom moru nametnuo Izrael.

Izvor: Agencije