Istraga u Kongresu: Trump pritiskao pravosuđe da proglasi izbore prevarom

Bivši američki predsjednik očajnički je nastojao natjerati pravosuđe da poduzme korak bez presedana te intervenira u rezultate predsjedničkih izbora iz 2020.

Ministarstvo pravosuđa dopustilo je da pisane poruke Trumpa i tadašnjeg zamjenika glavnog državnog advokata budu predate istražiocima u Kongresu (EPA)

Bivši predsjednik Donald Trump pritiskao je dužnosnike američkog pravosuđa da ponište njegov izborni poraz i prijetio im otkazima ako ne postupe po njegovu zahtjevu, pokazuju dokumenti koje je objavila istraga u Kongresu.

Rukom pisane bilješke tadašnjeg zamjenika glavnog državnog advokata Richarda Donoghue, a koje je petak objavio Odbor za nadzor i reforme (glavni istražni odbor) Zastupničkog doma, otkrivaju očajničke pokušaje kojima je bivši predsjednik nastojao natjerati pravosuđe da poduzme korak bez presedana te intervenira u rezultate predsjedničkih izbora iz 2020. godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo pravosuđa dopustilo je da pisane poruke budu predate istražiocima u Kongresu što je dramatičan preokret Trumpove administracije koja je ponovno izbjegavala kongresnu istragu.

Istraga protiv Trumpa

Poruke otkrivaju pojedinosti iz telefonskog poziva 27. decembra u kojem Jeffrey Rosen, koji je nekoliko dana poslije imenovan za državnog advokata, govori Trumpu “Shvatite da DOJ (ministarstvo pravosuđa) ne može + neće kao čarobnim štapićem + mijenjati ishod izbora”.

“Ne očekujem da to radite”, odgovorio mu je Trump. “Samo kažite da su izbori korumpirani + ostalo prepustite meni i R.(republikanskim) kongresnicima”, rekao je Trump.

Preokret ministarstva pravosuđa olakšat će istražnom odboru da ispita ključne svjedoke i prikupi dokaze protiv Trumpa u sklopu istrage.

Trumpove porezne prijave moraju se predati Kongresu

Porezne prijave Donalda Trumpa, koji ih je dosad odbijao objaviti, moraju se predati odboru Kongresa, naredilo je u petak američko ministarstvo pravosuđa.

Odbor za budžet Zastupničkog doma “iznio je dovoljne razloge kada je zatražio da mu se predaju porezne prijave bivšeg predsjednika i ministarstvo finansija mu mora predočiti te informacije”, ocijenilo je ministarstvo u bilješci.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi s odobravanjem je dočekala odluku ministarstva pravosuđa o predaji poreznih prijava Donalda Trumpa zastupnicima, rekavši da je pristup dokumentima “stvar nacionalne sigurnosti”.

“Američki narod zavrjeđuje da zna činjenice o njegovim zabrinjavajućim sukobima interesa i o potkopavanju naše sigurnosti i demokratije dok je obnašao predsjedničku dužnost”, rekla je u saopćenju Pelosi, čelnica demokrata u Kongresu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada