Hiljade migranata ‘zaglavile’ u Kolumbiji nakon otvaranja granica

Ovo je historijski fenomen koji se ponavlja. Naime, Kolumbija nije ni uzrok, a ni odredište ovih migranata, rekao je direktor Agencije za migracije.

Migranti se nadaju da će uspjeti nastaviti svoj put prema Sjevernoj Americi (EPA)

Oko 9000 osoba “zapelo” je u Kolumbiji usred novog pokreta migranata koji na putu prema Sjevernoj Americi prolaze tom rutom nakon ponovnog otvaranja međunarodnih granica poslije lockdowna, objavila je kolumbijska Agencija za migracije.

Ilegalni migranti, a riječ je većinom o Haićanima, no ima i Venezuelaca i Kubanaca, kao i državljani brojnih afričkih država, “zaglavili su” u Necocliju, u kolumbijskoj pokrajini Antioquiji, rekao je Juan Francisco Espinosa, direktor Agencije za migracije, na virtualnoj konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ovo je historijski fenomen koji se ponavlja. Naime, Kolumbija nije ni uzrok, a ni odredište ovih migranata”, rekao je Espinosa.

Veći protok migranata

Migranti se nadaju da će uspjeti proći kroz Necocli te nastaviti svoje putovanje prema Panami, a zatim prema Sjevernoj Americi. Cilj su im uglavnom Sjedinjene Američke Države ili Kanada, rekao je Espinosa.

Dodao je da je, iako u uobičajenoj godini regijom obično prođe oko 30.000 migranata, prošle godine onuda prošlo samo 4000 ljudi zbog restriktivnih mjera uvedenih zbog kontrole širenja korona virusa.

No s otvaranjem granica u 2021. protok migranata u regiji dosad je puno veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je Espinosa.

Izvor: Agencije