Zvaničnik SAD-a: Dron samoubica napao brod kod Omana

Ubijena dva pripadnika posade tankera Mercer Street koji plovi pod liberijskom zastavom, objavila kompanija Zodiac Management Eyala Ofera.

U napadu na naftni tanker povezan s izraelskim milijarderom kod obale Omana, u kome su poginula dva člana posade (Britanac i Rumun), korišten je, kako se čini, takozvani dron samoubica, rekao je jedan američki zvaničnik, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Odgovornost za napad na taj brod koji je plovio pod zastavom Liberije još niko nije preuzeo. Ocjena američkog zvaničnika ukazuje na mogućnost da iza napada stoji neka vlada ili pripadnici oružane grupe.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da je brod napao iranski dron, ali nije pružio dokaze za to.

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država je brzo stigla na mjesto gdje se to dogodilo da prati tanker do sigurne luke. Ovaj incident predstavlja najgore pomorsko nasilje u regionalnim napadima na brodove od 2019. godine.

Sumnja se na gusare

Kompanija izraelskog biznismena saopćila je kako je jedan od brodova kojime upravlja napadnut u „incidentu za koji se sumnjiče gusari“ nakon što su britanski zvaničnici saopćili da istražuju navode o napadu kod obale Omana.

Zodiac Management iz Londona, dio Zodiac Groupa izraelskog milijardera Eyala Ofera, objavila je saopćenje u petak gdje se navodi kako je riječ o tankeru Mercer Street koji plovi pod liberijskom zastavom, a koji je u japanskom vlasništvu.

„U vrijeme dešavanja incidenta, plovilo je bilo u sjevernom dijelu Indijskog okeana, na ruti od Dar es Salama do Fujairaha, bez tereta na sebi“, navodi se u objavi na Twitteru.

Ova objava je uslijedila nakon kratkog saopćenja Pomorske trgovinske organizacije Velike Britanije u kojem se navodi kako je u toku istraga incidenta za koji se navodi da se desio u četvrtak navečer sjeveroistočno od omanskog otoka Masirah.

Pogrešni podaci

Podaci od satelitskog praćenja sa portala MarineTraffic.com pokazuju kako je navedeni brod bio blizu navedene lokacije u vrijeme napada.

U saopćenju koje je dobila Al Jazeera od britanskog Ministarstva odbrane navodi se: „Upoznati smo sa izvještajima o napadu na trgovački brod kod obala Omana. Britanski vojni štab u regiji trenutno provodi istrage“.

Ministarstvo je ranije pogrešno navelo podatke o vlasniku broda.

Oman nije još potvrdio napad, a izraelski zvaničnici nisu komentirali ovo dešavanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije