Blinken pozvao Saieda da vrati Tunis na demokratski put

Saied je proglasio nacionalnu vanrednu situaciju zbog pandemije i lošeg upravljanja kako bi smijenio premijera, suspendovao parlament i preuzeo izvršnu kontrolu što su pozdravili na uličnim skupovima.

Antony Blinken izjavio je da je pozvao predsjednika Tunisa Kaisa Saieda da preduzme mjere koje će zemlju vratiti na demokratski put (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je pozvao predsjednika Tunisa Kaisa Saieda da preduzme mjere koje će zemlju vratiti na demokratski put nakon što je on preuzeo upravljačka ovlaštenja u nedjelju, prenosi Tanjug.

Saied je proglasio nacionalnu vanrednu situaciju zbog pandemije i lošeg upravljanja kako bi smijenio premijera, suspendovao parlament i preuzeo izvršnu kontrolu što su pozdravili na uličnim skupovima, ali njegovi protivnici ocijenili pučem, prenio je Reuters.

Blinken je u ponedjeljak razgovarao sa Saeidom.

U intervjuu datom Al Jazeeri na arapskom jeziku, prema transkriptu koji je dostavio State Department, Blinken je rekao da je zabrinut što su ti koraci u suprotnosti sa ustavom.

Ulice jučer mirne

Ulice u gradovima širom Tunisa jučer su bile mirne nakon što su velike stranke ranije ove sedmice odlučile da za sada ne organizuju bilo kakve velike proteste ili sukobe i pošto je Saeid uveo strože mjere u borbi protiv širenja COVID-19.

Istraživanje javnog mnijenja koje je jučer u medijima objavila kompanija Emhrod, čija su istraživanja prije izbora 2019. bila veoma približna konačnim rezultatima, pokazalo je da gotovo devet od 10 Tunižana podržava njegove postupke.

Ljudi, međutim, žele da vide rezultate.

Izvor: Agencije