Slovačka većinu vakcina Sputnjik V prodala nazad Rusiji

Slovačka je prodala nazad Rusiji 160.000 od ukupno 200.000 doza, uslijed smanjenog interesa slovačke javnosti za vakcinacijom proizvodom koji nema odobrenje evropskog regulatora.

Avantura sa Sputnjikom V bila je politički fijasko za tadašnjeg premijera Igora Matoviča, koji je kupio rusku vakcinu bez konsultacija sa svojim koalicijskim partnerima (EPA)

Slovačka je većinu doza ruske vakcine Sputnjik V prodala nazad Rusiji, objavilo je u petak slovačko ministarstvo zdravstva, uslijed smanjenog interesa slovačke javnosti za vakcinacijom proizvodom koji nema odobrenje evropskog regulatora, piše Reuters, prenosi Hina.

Slovačka je prodala nazad Rusiji 160.000 od ukupno 200.000 doza po cijeni od 9,95 dolara po dozi, što je ista cijena po kojoj je vakcina kupljena u martu, rekla je glasnogovornica ministarstva.

Avantura sa Sputnjikom V bila je politički fijasko za tadašnjeg premijera Igora Matoviča, koji je kupio rusku vakcinu bez konsultacija sa svojim koalicijskim partnerima. Matovič je bio prisiljen na ostavku, premda se kasnije vratio u vladu kao ministar finansija.

Slovačka regulatorna agencija SUKL odbila je odobriti upotrebu vakcine Sputnjik V, navodeći kao razlog nepotpune podatke proizvođača.

Matovič planirao kupiti dva miliona doza Sputnjika V

Vlada je prošlog mjeseca ipak odobrila korištenje Sputnjika V za one koji su željeli baš rusku vakcinu, ali je interes javnosti bio daleko manji od dostupnih količina.

Ministarstvo je u petak objavilo da je 10.500 Slovaka dobilo prvu dozu vakcine, te da se još oko 8000 nalazi na popisu za dobivanje vakcine koja se daje u dvije doze.

Sa završetkom juna vlada je zaključila postupak prijava za rusku vakcinu, te je najavila da će neiskorištene vakcine donirati ili prodati.

Matovič je na početku planirao kupiti dva miliona doza Sputnjika V, frustriran sporim dolaskom zapadnih vakcina.

Izvor: Agencije