EU želi digitalnim porezom obuhvatiti stotine kompanija

Evropska komisija predložit će uvođenje digitalnog poreza, koji će plaćati stotine većinom evropskih kompanija, a prihod će se koristiti za finansiranje oporavka od pandemije COVID-19.

Ciljevi evropskog digitalnog nameta razlikuju se od onih poreznog dogovora postignutog pod okriljem OECD-a (EPA)
Ciljevi evropskog digitalnog nameta razlikuju se od onih poreznog dogovora postignutog pod okriljem OECD-a (EPA)

Evropska komisija predložit će idućih sedmica uvođenje digitalnog poreza, koji će plaćati stotine većinom evropskih kompanija, a prihod će se koristiti za finansiranje oporavka od pandemije COVID-19, najavila je potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager.

Zemlje Evropske unije dogovorile su prošle godine da će se zajednički zadužiti za 750 milijardi eura, koje će potom usmjeriti u fond za oporavak ekonomije od posljedica pandemije, prenosi Hina.

Obveznice izdaje EK u ime članica EU-a, novac će se vraćati 30 godina, a namaknut će se uvođenjem novih poreza, uključujući one na digitalnu ekonomiju i na emisiju ugljen-dioksida.

‘Unija će uvesti digitalni namet’

Potpredsjednica EK-a izrazila je zadovoljstvo dogovorom u četvrtak o izmjeni globalnog sistema oporezivanja, kojim je, pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), utvrđena minimalna porezna stopa na dobit kompanija od najmanje 15 posto.

Dogovoreno je da će se dio prava na oporezivanje preusmjeriti iz matičnih u zemlje u kojima kompanije posluju.

Unija će, unatoč tome, uvesti digitalni namet, naglasila je Vestager u razgovoru za Reuters, ne precizirajući koliko će iznositi.

“Bude li u cjelosti odobren i uveden i budu li porezne vlasti imale resursa da ga naplaćuju, dio kompanija koje trenutno plaćaju malo poreza ili ga uopće ne plaćaju davat će doprinos društvima u kojima posluju”, istaknula je potpredsjednica EK-a.

Ciljevi evropskog digitalnog nameta razlikuju se od onih poreznog dogovora postignutog pod okriljem OECD-a i njegov obuhvat bit će puno širi, tumači Vestager.

‘Posrijedi je davanje, a ne porez’

“Dok OECD-ov dogovor cilja 100 najvećih kompanija, ovaj će namet obuhvatiti daleko više njih”, naglasila je evropska dužnosnica, dodajući da će ga plaćati uglavnom evropske kompanije, ali i one iz drugih zemalja.

Insistirala je da je posrijedi davanje, a ne porez.

“Znam da za kompanije to znači trošak, kako god ga nazvali, ali trebaju ga smatrati normalnim troškom poslovanja u Evropi”, naglasila je.

Nije željela precizirati koje će ga kompanije plaćati, niti koliko bi mogao iznositi.

Komisija je okvirno odredila 14. jula kao datum službene objave prijedloga.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO