Washington Post: Tunis mora naučiti od svojih susjeda da jake diktature nisu rješenje

Autokratski vladari samo ohrabruju sebi bliske kapitaliste, a ne nezavisne tržišne snage sposobne za postizanje održivog rasta.

Protesti protiv odluka koje je najavio predsjednik Tunisa Kais Saied prošle nedjelje (AFP)
Protesti protiv odluka koje je najavio predsjednik Tunisa Kais Saied prošle nedjelje (AFP)

Čini se da je udar na ustav koji je izveo predsjednik Tunisa Kais Saied ove sedmice jasan pokušaj da se krhki demokratski sistem u Tunisu zamijeni vladavinom moćnika. Time se želi udovoljiti željama miliona Tunižana koji su razočarani u svoju krhku demokratiju, čiju je disfunkciju razotkrila pandemija korona virusa.

Ovo je stav koji je egipatski romanopisac i univerzitetski profesor Ezzedine Fisher iznio u svom članku u američkom listu The Washington Post. Na samom početku teksta navodi da je iskustvo arapskih država pokazalo da vladavina moćnika, uprkos tome šro kratkoročno može postići nivo stabilnosti i napretka, ne može riješiti duboko ukorijenjene probleme države.

Fisher kaže da je, uprkos reformama koje su postignute u ovim zemljama, nasilje povezano s tim reformama izazvalo nivo napetosti koji prijeti njihovim društvima.

Autokratski vladari

Objasnio je da autokratski vladari samo ohrabruju sebi bliske kapitaliste, a ne nezavisne tržišne snage sposobne za postizanje održivog rasta. Diktatorski režimi u arapskim zemljama namjerno uništavaju svaki kapital koji ima nezavisnost, za razliku od diktatura u Južnoj Koreji i Čileu koje su izgradile tržišnu ekonomiju jer su bile u savezništvu sa tržišnim snagama.

Fisher ističe da je među problemima mnogih autoritarnih režima njihova ovisnost o favorizaciji i strah od kontrole nad državnim institucijama. Ovi sistemi daju prednost lojalnost u odnosu na učinak, te povinovanju u odnosu na kritičko razmišljanje. Također, državnim institucijama se oduzima nezavisnost i pretvaraju se u poslušan alat u rukama vladara.

Rekao je da je Kais Saied, univerzitetski profesor bez institucionalne podrške, mnogo slabiji lider od ostalih diktatora u regiji. Ako dobije podršku sigurnosnog sektora svoje države i dovoljno strane podrške, mogao bi pružiti određenu pomoć milionima Tunižana koji pate zbog ekonomske situacije. Također bi mogao raspirivati entuzijazam tuniške omladine svojom antiizraelskom retorikom.

Međutim, malo toga može učiniti po pitanju duboko ukorijenjenih izazova sa kojima se suočava njegova država, uključujući nedostatak nezavisnih tržišnih snaga, odsustvo racionalnih, nezavisnih institucija, odsustvo poduzetništva i inovativnog razmišljanja, te inkluzivnih političkih sistema.

Ezzedine Fischer na kraju svog članka zaključuje da su gore navedene tačke problemi zbog kojih dolazi do stanja krhkosti i tiranije s kojima se suočavaju arapske zemlje, čak i one koje tvrde da su prosvijetljene samo doprinose pogoršanju stanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO