Stratfor: Pokušava li predsjednik Tunisa preuzeti vlasti ili krenuti naprijed?

Odluka predsjednika Tunisa da suspenduje Parlament i smijeni premijera pokrenula pitanja o demokratskom putu prvi put od arapskog proljeća.

Predsjednik Said je rekao da će poštovati rok od 30 dana za provedbu izuzetnih predsjedničkih ovlaštenja (AFP)

Dalji razvoj događaja i naredni dani i sedmice pomoći će da se utvrdi prolazi li Tunis kroz privremenu ustavnu krizu ili veću promjenu na putu prema manje demokratskom sistemu i većoj moći u rukama predsjednika, navela je američka web stranica Stratfor.

Stratfor u izvještaju pojašnjava da je odluka predsjednika Tunisa da suspenduje Parlament i smijeni premijera pokrenula pitanja o demokratskom putu prvi put od arapskog proljeća, što je dovelo do izbijanja političke krize povrh pogoršanja ekonomske krize u Tunisu i pandemije korona virusa.

Na samom početku izvještaja se navodi da je potrebno pratiti ponašanje predsjednika Kaisa Saida kako bi se vidjelo da li zaista pokušava preuzeti vlast ili pokušava krenuti naprijed u nadi da će ublažiti političku i ekonomsku krizu u državi.

Predsjednik Said je rekao da će poštovati rok od 30 dana za provedbu izuzetnih predsjedničkih ovlaštenja, ističe se u izvještaju. Međutim, mnogi mu ne vjeruju i vide sličnosti između njegovih neobičnih poteza i poteza bivših autoritarnih predsjednika u Tunisu, dodaje Stratfor.

Pokazatelj da će poštovati ustav

Međutim, pojedini su skrenuli pažnju na dugogodišnju karijeru Saida kao ustavnog sudije prije nego što je postao predsjednik, što je pokazatelj da će poštovati zakon i ostati vjeran svojoj riječi. Prema tome, bit će potrebno nadzirati imenovanje novog premijera, navodi Stratfor.

Ako u narednim danima imenuje novog premijera, posebno (ako bude) tehnokrata koji nema otvorene političke pristranosti, to ulijeva povjerenje da namjerava dijeliti izvršne ovlasti.

Ali ako imenovanje zamjene za Mechichija ostane nejasno nekoliko dana, to će izazvati sumnju u očuvanje trenutne demokratske strukture režima. U tom slučaju će vjerovatno doći do dalje političke paralize jer će se još veći broj stranaka i institucija okrenuti protiv predsjednika.

Izvještaj Stratfora se osvrnuo na pitanje saradnje između izvršne i zakonodavne vlasti, rekavši da će, ako Said uspije potaknuti dijalog između svog ureda i parlamentarnih čelnika, to pomoći u otklanjanju zabrinutosti oko proširenja izvršne vlasti i pomoći u održavanju demokratske strukture. Odnosno, intenzitet saradnje Parlamenta s predsjednikovim planom za imenovanje novog premijera bit će indikator želje zakonodavnog tijela da se prilagodi kratkoročnom periodu vanredne izvršne vlasti.

Ghannouchi

U ovome će, dodaje Stratfor, poseban značaj imati predsjednik parlamenta Rashid Ghannouchi, jer se on (Ghannouchi) snažno protivi Saidovoj odluci i bio je među najistaknutijim ličnostima koje su je opisale kao puč.

Osim saradnje između političkih i civilnih lidera, politički dijalog između glavnih aktera (partija, organizacija civilnog društva, sindikata, političara unutar i izvan parlamenta) pomoći će otkloniti zabrinutost u ovom periodu izvršne vlasti koji traje na neodređeno vrijeme.

Web stranica ističe da je demokratski ustav Tunisa uspio prevladati mnoge političke krize otkako je proglašen nakon arapskog proljeća, ali ako ovaj posljednji test ometa politički dijalog, time riskira dugoročnu promjenu cjelokupnog sistema upravljanja u zemlji.

Demonstracije i ekonomska situacija

Stratfor predviđa da će Tunis svjedočiti demonstracijama protivnika i pristalica predsjednikovih odluka, ukazujući na raspoređivanje policijskih i vojnih snaga, koje su pod predsjednikovom kontrolom, u nekim dijelovima zemlje radi održavanja mira. Ako dođe do snažnijeg ili većeg raspoređivanja snaga, povećat će se zabrinutost od širenja državne moći i potencijalne upotrebe sile protiv civila, što će vjerovatno dovesti do žešćih sukoba i rastućeg protivljenja Saidu.

Na kraju svojih predviđanja o ekonomskim posljedicama, Strafor zaključuje da trenutna politička kriza prijeti pogoršanjem ionako loše ekonomske situacije u Tunisu jer se povećava neizvjesnosti među domaćim kompanijama, kao i stranim investitorima koji još ne znaju ko će voditi vladu u bliskoj ili dalekoj budućnosti.

Ako trenutna situacija nakon toga dovede do novih protesta potaknutih ekonomskom situacijom, vjerovatno će se više političkih aktera okrenuti protiv predsjednika, što će dodatno pogoršati ekonomsku krizu.

Izvor: Agencije