Rusija i SAD bez dogovora o isporučivanju cyber kriminalaca

Ruski zvaničnici kažu da Moskva i Washington nisu postigli dogovor o isporučivanju građana koji su povezani sa cyber kriminalom.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva ne isporučuje ruske državljene (Reuters)

Rusija i SAD nisu postigle dogovor o isporučivanju građana koji su povezani sa cyber kriminalom, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Ne isporučujemo ruske državljane. Ovo je jasan stav kojeg se držimo. Što se tiče isporučivanja tuđih državljana, nemamo sporazum sa SAD ni o tome. Nema takve prakse, naravno. Treba da se prvo pozabavimo povratkom naših državljana koji služe kazne poslije nezakonitih presuda”, izjavio je Rjabkov, prenosi Tanjug.

‘Regularni zahtjevi’

Prema njegovim riječima, da je SAD “želio da razjasni situaciju” i da je bio spreman na obostrano poštovanje i konstruktivnost, mogao se koristiti sporazum Rusije i SAD o Zajedničkoj pomoći po kriminalnim pitanjima, iz 1999. godine.

“Potrebni su nam regularni zahtjevi i regularne metode procesuiranja ovih informacija, umjesto objavljivanja laži u medijima koje privlače mnogo pažnje”, dodao je Rjabkov.

Izvor: Agencije