Predsjednik Tunisa smijenio direktora nacionalne televizije

Predsjednik Kais Saied je u nedjelju preuzeo kontrolu nad vladom, smijenio premijera i zamrznuo parlament, a vojska je opkolila televizijsku stanicu.

Tunis je zahvaćen ekonomskom krizom i sve većom zarazom korona virusa (Reuters)
Tunis je zahvaćen ekonomskom krizom i sve većom zarazom korona virusa (Reuters)

Predsjednik Tunisa Kais Saied smijenio je direktora nacionalne televizijske stanice Mohameda al-Dahacha i imenovao privremenu zamjenu, nakon poziva na zaštitu slobode govora, saopštio je njegov kabinet.

Saied je smijenio Dahacha nakon incidenta koji se dogodio u srijedu popodne, kada su zvaničnici novinarskog sindikata i sindikata za ljudska prava rekli da im je zabranjen ulaz na televiziju, čak i ako su pozvani da se pojave u emisiji, piše Reuters a prenosi Tanjug.

Naređenje vojske

Zamjenica šefa sindikata novinara Amira Mohammed, saopštila je da joj je Dahach rekao kako mu je komandant vojske naredio da ne pušta goste u zgradu televizije.

Kako se navodi, Dahach i zvaničnik za ljudska prava Basem Trifi kasnije su uspeli da se pojave u emisiji, dok su Saiedov savjetnik i portparol vojske takođe intervjuisani u programu, gdje su obojica negirali da je dato bilo kakvo naređenje da se gosti zaustave.

Predsjednik Saied se u nedjelju pozvao na hitna ovlaštenja da preuzme kontrolu nad vladom, smijeni premijera i zamrzne parlament, a vojska je opkolila televizijsku stanicu, dok su njegovi suparnici ove poteze nazvali državnim udarom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO