Pet iračkih blokova bojkotira parlamentarne izbore

Posljednji koji su se povukli i odlučili bojkotirati izbore bili su članovi liste Iračke platforme koju predvodi bivši premijer Ayad Allawi.

Predstojeći prijevremeni izbori bili su jedan od zahtjeva narodnih protesta koji su izbili u zemlji u oktobru 2019. godine (EPA)
Predstojeći prijevremeni izbori bili su jedan od zahtjeva narodnih protesta koji su izbili u zemlji u oktobru 2019. godine (EPA)

Tri iračke političke stranke najavile su povlačenje i bojkot prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 10. oktobar. Time se broj blokova koji su do sada najavili povlačenje popeo na pet, među kojima je najznačajniji Sadristički pokret, čiji je blok na posljednjem glasanju osvojio prvo mjesto.

Ove stranke tvrde da ih je na ovakav potez potaknula činjenica da još uvijek ne postoji sigurno i odgovarajuće okruženje za održavanje izbora.

Posljednji koji su se povukli i odlučili bojkotirati izbore bili su članovi liste Iračke platforme koju predvodi bivši premijer Ayad Allawi.

U tom kontekstu, Wael Abdul Latif, član liste Iračke platforme, rekao je da je odluka njegove liste donesena nakon što je postalo jasno da nema sigurnog okruženja i dobrih uslova za održavanje izbora, ukazujući na nastavak problema  s nelegalnim oružjem i kupovinom glasova.

Muqtada al-Sadr, lider Sadrističkog pokreta, najavio je prošlog četvrtka da neće učestvovati na prijevremenim parlamentarnim izborima. Al-Sadr je kritizirao raširenu korupciju u zemlji, a u svom televizijskom obraćanju je rekao: “Da bismo sačuvali i spasili ono što je ostalo od domovine, koju su korumpirane ličnosti uništile i još uvijek je uništavaju, obavještavamo vas da neću učestvovati na ovim izborima… Domovina je važnija i dragocjenija od svega toga.”

Al-Sadr je tom prilikom također naglasio da se odlučio distancirati od svih sudionika i članova sadašnje i buduće vlade, te da ”svi oni snose odgovornost”. “Ono što se događa u Iraku je međunarodni đavolji plan čiji je cilj poniziti narod i podčiniti ga zbog straha od onih koji traže reformu i iskorjenjivanje korupcije”, prema njegovim riječima.

Sadristički pokret bokotira izbore

Blok “Saairun” (Savez prema reformama) koji predvodi Al-Sadr, jedna od najutjecajnijih ličnosti u Iraku, bio je najveći pobjednik na parlamentarnim izborima 2018. godine, sa 54 mjesta u parlamentu od ukupno 329 mjesta.

Odluka Sadrističkog pokreta da bojkotira izbore uslijedila je nakon saopćenja Komunističke partije Iraka i Fronta nacionalnog dijaloga na čelu sa Salehom al-Mutlaqom da neće izaći na predstojeće parlamentarne izbore, kao i odluke drugih snaga bliskih narodnom pokretu da će bojkotirati izbore.

Početkom jula iračka Nezavisna visoka izborna komisija (IHEC) najavila je učešće 3.243 kandidata koji predstavljaju 44 koalicije i 267 stranaka, zajedno sa nezavisnim kandidatima, a natjecat će se za 329 mjesta u iračkom parlamentu.

Posmatrači strahuju da će ovo povlačenje utjecati na sam datum izbora. Iako su mnoge političke stranke upozorile na neprihvatljivost odgađanja izbora, druge su rekle da će održavanje izbora u takvim okolnostima spriječiti da se ostvari njihov primarni cilj.

Ove stranke su naglasile potrebu za sigurnim okruženjem, u kojem neće biti nekontroliranog oružja, kupovine glasova i vanjskog uplitanja.

Vjeruje se da će svi izbori koji ne doprinose stvarnoj promjeni na postojećoj političkoj sceni dovesti do veće nestabilnosti i da mogu širom otvoriti vrata teško popravljivom nazadovanju.

Predstojeći prijevremeni izbori bili su jedan od zahtjeva narodnih protesta koji su izbili u zemlji u oktobru 2019. godine. Naredni parlament će dati povjerenje predsjedniku države, koji će, s druge strane, dodijeliti zadatak šefu najvećeg bloka da formira vladu, prema ustavu države.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO