Njemački sud: Facebook nelegalno brisao i gasio naloge

Presuda Saveznog suda dodatno komplikuje burnu raspravu o ‘toksičnom dijalogu’ na društvenim mrežama, u vrijeme dok se Njemačka sprema za opće izbore.

Facebook je naveo da će pogledati odluku kako bi osigurao da može da nastavi sa efikasnim uklanjanjem govora mržnje u Njemačkoj (EPA)

Vrhovni sud Njemačke presudio je u četvrtak da je Facebook nelegalno skidao rasističke komentare i blokirao naloge autora, jer ta društvena mreža nije informisala korisnike (o gašenju), niti je dala razloge za tako nešto.

Presuda Saveznog suda dodatno komplikuje burnu raspravu o “toksičnom dijalogu” na društvenim mrežama, u vrijeme dok se Njemačka sprema za opće izbore u septembru, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Britanska agencija navodi da sve dodatno dobija na težini jer su komentari očigledno prekršili pravila Facebooka o govoru mržnje, koji je zabranjen u njemačkom zakonu ukoliko prijeti miru ili poziva na nasilje protiv manjinskih grupa.

U saopćenju na tri stranice, sud u Karlsruheu je naveo da je usluga na Facebooku koja podrazumijeva brisanja komentara i blokiranja naloga zbog kršenja pravila “ništavna”.

Govor mržnje

Ovo je, dodaje se, zato što Facebook ne preduzima ništa da informiše korisnika o uklanjanju uvredljivog komentara ni nakon uklanjanja, ili da upozori da će blokirati nalog, da ponudi razlog ili da pravo na žalbu.

Facebook je naveo da će pogledati odluku kako bi osigurao da može da nastavi sa efikasnim uklanjanjem govora mržnje u Njemačkoj.

“Imamo nultu toleranciju prema govoru mržnje i posvećeni smo tome da ga uklonimo sa Facebooka”, naveo je glasnogovornik kompanije.

Sporni komentar, koji je sud predočio, navodi da islamski migranti mogu nekažnjeno da ubijaju u Njemačkoj.

“Migranti mogu da ubijaju i siluju ovdje i nikoga nije briga. Krajnje je vrijeme da se Kancelarija za zaštitu Ustava pobrine za ovo”, pisalo je u komentaru, a odnosilo se na glavnu njemačku sigurnosnu agenciju.

Izvor: Agencije