Hrvatska obala i dalje narandžasta na karti ECDC-a

Hrvatska obala je na najnovijoj karti ostala u ‘narandžastom’, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ECDC-a ostala u 'narandžastom' (Duško Jaramaz / Pixsell)
Hrvatska je obala na najnovijoj karti ECDC-a ostala u 'narandžastom' (Duško Jaramaz / Pixsell)

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu korona kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje u narandžastom, a druge mediteranske regije velikom većinom označene crvenom ili tamno crvenom bojom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake sedmice na osnovu14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u “narandžastom”, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto, prenosi Hina.

Kontinentalne hrvatske regije i dalje su označene zelenom bojom.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Veći dio Grčke u ‘tamno crvenoj’ zoni

Veći dio Grčke kao i mediteranska obala Francuske te Sicilija i Sardinija na prošlosedmičnoj su karti bili u narandžastom, a sada su hrvatski konkurenti u ljetnom turizmu označeni tamnijim bojama od hrvatske obale.

Tako su otoci u južnom dijelu Egejskog mora u “tamno crvenom”, zbog čega ECDC savjetuje da se ne putuje u ta područja, ako ne postoje esencijalni razlozi.

U toj se regiji nalaze popularna turistička odredišta, poput Mykonosa, Santorinija i Rodosa koji privlače milijune turista svake godine.

Sva su grčka glavna turistička odredišta u crvenom ili tamno crvenom, osim regije u kojoj se nalaze Samos, Hios i Lezbos koja je u narančastom.

Kopnena je Italija većinom narandžasta, izuzev Pijemonta i južnog Jadrana koji su u zelenom, dok su Sicilija i Sardinija u crvenom. Kipar je označen tamno crvenom bojom, a Malta u crvenom.

Mediteranska obala Francuske je crvena, osim Korzike koja je tamno crvena. Većina Španije je u tamno crvenom, a manji dio u crvenom.

Portugal je označen crvenom bojom, izuzev Madeire koja je u narandžastom.

Skandinavske zemlje uglavnom zelene

Većina Srednje Evrope i cijela Njemačka su u zelenom. Skandinavske su zemlje većinom zelene, izuzev narandžasto-crvene Danske, dok su Nizozemska, Irska i dio Belgije u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na COVID-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od COVID-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800.000 stanovnika, a najviše tri miliona. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije – Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO