Google i Facebook traže od zaposlenih u SAD da se vakcinišu

Obavezna vakcinacija će važiti za kancelarije u SAD narednih sedmica a možda će biti neophodna i na drugim lokacijama, objavili su zvaničnici.

Za sada su ostale velike tehnološke kompanije, uključujući Apple i Amazon, odbile da narede obaveznu vakcinaciju (EPA)

Google i Facebook će tražiti od svojih zaposlenih da se vakcinišu protiv korona virusa prije nego što se vrate u kancelarije, saopštila su dva tehnološka giganta.

U svom blogu izvršni direktor Googlea Sundar Pichai je naveo da će obavezna vakcinacija važiti za kancelarije u SAD narednih sedmica i možda će biti neophodna i na drugim lokacijama, objavili su američki mediji, prenosi Tanjug.

“Vakcinisanje je jedan od najvažnijih načina da sačuvamo sebe i naše zajednice zdravim u predstojećim mjesecima”, poručio je Pichai.

Ostale kompanije

Nedugo nakon objave Googlea, javio se i Facebook, koji je također naveo da svako ko želi da dođe na posao u kancelarije u SAD-u narednih sedmica mora da bude vakcinisan.

“Kako ćemo primijeniti ovu politiku, zavisit će od lokalnih uslova i pravila. Imat ćemo proces za one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga ili nekih drugih, i procijenit ćemo naš pristup u drugim regionima kako se situacija bude odvijala”, napisala je Lori Goler, jedan od potpredsjednica u Facebooku.

Za sada su ostale velike tehnološke kompanije, uključujući Apple i Amazon, odbile da narede obaveznu vakcinaciju, dok u Microsoftu vakcinacija nije obavezna, ali je preporučena.

Izvor: Agencije