Države propisuju obavezu vakcinisanja protiv COVID-19

Sve je više zemalja odlučilo ulazak u restorane ili neka druga frekventna javna mjesta uvjetovati potvrdom o vakcinisanju ili negativnim testom.

lade nekih zemalja da imunizaciju proglase obaveznom za zdravstvene radnike i druge izloženije grupe (EPA)
lade nekih zemalja da imunizaciju proglase obaveznom za zdravstvene radnike i druge izloženije grupe (EPA)

Ponovni rast zaraza korona virusom zbog visoko zarazne varijante delta, ali i pad interesa za vakcinisanje nagnali su vlade nekih zemalja da imunizaciju proglase obaveznom za zdravstvene radnike i druge izloženije grupe.

Sve je više zemalja odlučilo ulazak u restorane ili neka druga frekventna javna mjesta uvjetovati potvrdom o vakcinisanju ili negativnim testom, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Australija – krajem juna obavezu vakcinisanja australske vlasti proglasile su za visoko rizične zdravstvene djelatnike koji se brinu za starije osobe te zaposlenike u hotelima gdje se provodi karantin. Također, australski paraolimpijci koji će ići na takmičenje u Tokio morat će se vakcinisati.

Velika Britanija – od oktobra uvodi obvezno vakcinisanje za zaposlenike domova za starije osobe u Engleskoj. Nadalje, noćni klubovi u Engleskoj i slična mjesta u kojima se okuplja mnogo ljudi traže da vlasnici pruže dokaze o potpunom vakcinisanju od kraja septembra.

Francuska – uvodi obavezu vakcinisanja za sve zdravstvene djelatnike. Svi koji žele ući u kinodvoranu i voziti se vozom moraju pokazati COVID potvrdu ili negativan test, prema novim propisima koje je predsjednik Emmanuel Macron donio 12. jula.

Planiranu novčanu kaznu od 45.000 eura za poslodavce koji ne provjeravaju imaju li klijenti COVID potvrdu vlada će ipak smanjiti, pa će prva izrečena kazna iznositi 1500 te rasti za svako ponavljanje djela.

Grčka – uvela obavezu vakcinisanja za zaposlenike domova za starije i nemoćne od 12. jula, a za zdravstvene radnike od septembra. U sklopu novih mjera samo vakcinisani gosti mogu u barove, kina, pozorišta i slična mjesta.

(EPA)

Indonezija – obavezu vakcinisanja uvela u februaru, a u glavnom gradu Jakarti prijeti se globama do 5 miliona rupija (357 američkih dolara) ako odbiju vakcinu.

Italija – izvršnom uredbom koju je italijanska vlada donijela u martu svi zdravstveni radnici, uključujući farmaceute, moraju se vakcinisati. Oni koji odbiju mogu biti suspendirani bez plaće do kraja godine.

Kanada – razmatra uvođenje obaveze vakcinisanja za pojedine zaposlenike u saveznoj vladi.

Kazahstan će uvesti obvezu vakcinisanja protiv COVID-19 ili sedmično testiranje za ljude koji rade u grupama većim od 20, najavilo je ministarstvo zdravstva 23. jula.

Mađarska – vlada uvodi obavezu vakcinisanja za zdravstvene radnike, najavio je premijer Viktor Orban 23. jula.

Malta – od 14. jula zabranila ulazak u zemlju strancima ako nisu potpuno vakcinisani.

Poljska – mogla bi u augustu uvesti obavezno vakcinisanje za visokorizične osobe.

(EPA)

Rusija – Gradske vlasti ruske prijestolnice predstavile su plan po kojem će 60 posto svih radnika u uslužnim djelatnostima morati biti vakcinisano do 15. augusta, navodi Moscow Times. Stanovnici Moskve više ne moraju predočiti QR kod kao potvrdu da uđu u kafiće, restorane i barove od 19. jula.

Saudijska Arabija – uvela je u maju obvaezu vakcinisanja za sve radnike javnog i privatnog sektora, no bez datuma kada ta mjera stupa na snagu. Potvrda o vakcinisanju bit će obavezna od 1. augusta za ulazak u bilo koju ustanovu vlade ili obrazovnu ustanovu te u sredstva javnog prijevoza. Saudijci će morati pokazati i potvrdu o vakcinisanju žele li uopće izaći iz zemlje od 9. augusta, navodi agencija SPA.

Sjedinjene Američke Države –  Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden 29. jula objaviti da svi civilni zaposlenici saveznih službi moraju biti vakcinisani ili se moraju redovno testirati.

Država New York uvodi obvezu vakcinisanja za državne zaposlenike ili sedmična testiranja, a mjera stupa na snagu 6. septembra, najavio je guverner  Andrew Cuomo

Guverner države Kalifornije Gavin Newsom objavio je da će svi državni zaposlenici morati biti vakcnisani počevši od 2. augusta ili će se morati testirati barem jednom sedmično.

Turkmenistan – ministarstvo zdravstva najavilo je 7. jula da će vakcinisanja biti obavezno za sve stanovnike starije od 18 godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Nacionalni zdravstveni institut Italije objavio je kako gotovo 99 posto osoba koje su umrle od posljedica covida od februara ove godine nije bilo u potpunosti vakcinisano.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO