Armenija želi ruske vojnike na granici sa Azerbejdžanom

Istup armenskog premijera uslijedio nakon što su Armenija i Azerbejdžan razmijenili optužbe za kršenje prekida vatre.

Prekid vatre je dogovoren u srijedu nakon jednih od najžešćih graničnih sukoba od prošlogodišnjeg šestosedmičnog rata (AFP)

Armenski premijer Nikol Pašinjan predložio je raspoređivanje graničnih snaga Rusije duž granice Armenije i Azerbejdžana zbog jačanja tenzija dvije susjedne kavkaske države.

Njegov istup u četvrtak je uslijedio nakon što su Armenija i Azerbejdžan razmijenili optužbe za kršenje prekida vatre, koji podržava Rusija, a koji su obje strane dan ranije prihvatile kako bi se obustavili smrtonosni sukobi na granici.

„Zbog aktuelne situacije, mislim da ima smisla razmotriti opciju uspostave ruske granične službe duž cijele armensko-azerbejdžanske granice“, istakao je Pašinjan, a prenosi agencija TASS.

On je dodao kako se Armenija priprema da raspravi ovaj prijedlog sa Moskvom i kako bi takav potez omogućio nastavak rada na demarkaciji i razgraničenju bez opasnosti od vojnih sukoba.

Puške, granate i bombe

Ministarstvo odbrane Armenije ranije je saopćilo kako su azerbejdžanske trupe pucale na armenske pozicije u dijelu granice Gegharkunik u četvrtak ujutro, što je nagnalo Armeniju da uzvrati vatru.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopćilo kako su armenske snage pucale iz automatskih pušaka i bacača raketa u smjeru sela u regiji Kelbajar, te kako su bacali ručne bombe. Zbog toga su Azerbejdžanci odgovorili na vatru, dodaje se.

Prekid vatre je dogovoren u srijedu nakon jednih od najžešćih graničnih sukoba od prošlogodišnjeg šestosedmičnog rata između etničkih armenskih snaga i azerbejdžanske vojske zbog sporne regije Nagorno-Karabah i okolnih područja.

Armenija je saopćila kako su poginula tri, a ranjena dva vojnika. Azerbejdžan navodi kako su ranjena dva njegova vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije