Više od 200 ilegalnih migranata uhapšeno u Turskoj

Ovo je najveća grupa ilegalnih migranata i izbjeglica koje su vlasti uhapsile ove godine.

Izbjeglice i migranti često koriste Tursku kao tranzitnu rutu do država Evropske unije, uglavnom preko Grčke (EPA - Ilustracija)
Izbjeglice i migranti često koriste Tursku kao tranzitnu rutu do država Evropske unije, uglavnom preko Grčke (EPA - Ilustracija)

Turska obalska straža uhapsila je više od 200 ilegalnih migranata i izbjeglica, među kojima Afganistance i Sirijce, koji su se spremali da pređu Egejsko more ribarskim brodom kako bi stigli u Grčku, prenijeli su danas lokalni mediji, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

To je najveća grupa ilegalnih migranata i izbjeglica koje su vlasti uhapsile ove godine, a to odražava porast broja ljudi koji traže utočište u Evropi poslije zatišja zbog pandemije korona virusa.

Turske vlasti su uhapsile tačno 231 migranta i izbjeglice iz Afganistana, Sirije, Irana, Eritreje, Jemena i Pakistana. Uhapšeni su u blizini sela Ayvacik, nedaleko od grčkog otoka Lezbos.

Uhapšena su i dvojica osumnjičenih krijumčara, kojima je plaćeno između 5.000 i 6.000 eura po migrantu da ih prebace u Italiju.

Dogovor Ankare i EU-a

Izbjeglice i migranti često koriste Tursku kao tranzitnu rutu do država Evropske unije, uglavnom preko Grčke. Često, oslanjajući se na krijumčare, putuju u prepunim čamcima.

Turska je 2016. godine potpisala sporazum sa EU da ograniči protok migranata i izbjeglica u Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć od šest milijardi eura.

Zvanična Ankara bi željela ažurirati taj sporazum zbog rizika od priliva afganistanskih izbjeglica poslije povlačenja američkih snaga iz Afganistana, navode agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO