Stanovnici Jabal al-Zawije u Idlibu: Između režimske vatre i vreline u izbjegličkim logorima

Od početka vojne eskalacije u junu pa sve do danas, za koju snose odgovornost snage sirijskog režima i Rusije dokumentovano je raseljavanje više od 4.361 civila na sjeverozapadu Sirije.

Idlib, Sirija
Sirijska Grupa za koordinaciju djelovanja kaže da je zabilježeno više od 791 kršenja sporazuma o prekidu vatre potpisanog između Rusije i Turske (Reuters)

Nakon napornog putovanja punog opasnosti, porodica Abdul Hamida al-Khalafa uspjela je doći do jednog izbjegličkog šatorskog naselja na sjeveru Sirije. Stigli su iz oblasti Jabal al-Zawiya, gdje je u posljednja dva mjeseca zabilježena nezapamćena eskalacija za koju su odgovorne snage sirijskog režima i njihov saveznik Rusija.

Ova porodica je provela teške dane u selu Ablin, gdje su bajramske dane dočekali potpuno drugačije od onoga što priliči blagdanskom raspoloženju. Artiljerijski napadi se nisu smirivali, a rat je bjesnio nesmanjenom žestinom odnoseći sa sobom još veći broj civilnih žrtava.

Nepoznata sudbina

Porodica Al-Khalaf pokušala se prilagoditi turbulentnim dešavanjima u svom selu, odbijajući da se preseli u izbjegličke kampove i napusti svoj dom, pogotovo u vrijeme velikih vrućina i nedostatka životnih potrepština. Međutim, stravične scene nakon artiljerijskog napada u kojem su ubijene njihove komšije i prizori dječijih tijela prekrivenih krvlju natjerao ih je da pobjegnu što prije i bez razmišljanja.

“Cijelim putem od Jabal al-Zawiye do sela na sjeveru Idliba kretali su se deseci kamiona koji su prevozili raseljene osobe i njihove stvari. Svi su se plašili, pogotovo što su izviđački avioni letjeli u zraku”, kazao je Al-Khalaf.

Što se tiče pronalaska novog skloništa, Al-Khalaf dodaje da su kampovi bili prenatrpani. Nakon brojnih poteškoća i noći provedene s porodicom pod otvorenim nebom u blizini grada Idliba jedva je dobio poderani šator.

Al-Khalaf kaže da osjeća veliko razočaranje i šok zbog toga što je morao napustiti svoj dom i krenuti u nepoznato. Kaže da još uvijek ne zna kada će se moći vratiti u svoje selo. Njega i njegovu porodicu čeka nepoznata sudbina u kontekstu odsustva bilo kakvog političkog rješenja, dok se nastavlja vojna eskalacija u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije.

Zbog velikih vrućina i nestašice vode za piće, raseljene osobe koje pristižu nailaze na nove probleme i patnje, budući da se izbjeglički kampovi na sjeveru Sirije u ljetnom periodu suočavaju sa ozbiljnom krizom nedostatka vode.

Patnje kroz koje prolazi porodica Al-Khalaf zajedničke su za hiljade sirijskih civila u područjima pod kontrolom opozicije, posebno na području Jabal al-Zawiya, prema izvještajima lokalnih organizacija.

Sistematsko raseljavanje

Od početka vojne eskalacije u junu pa sve do danas, za koju snose odgovornost snage sirijskog režima i Rusije, sirijska Grupa za koordinaciju djelovanja dokumentirala je raseljavanje više od 4.361 civila na sjeverozapadu Sirije.

Grupa je upozorila na opasnosti kojima je izloženo više od 241.000 civila, koji su također pod pritiskom da napuste svoje domove ako se nastave bombardiranja i kršenja prava.

Tokom ove žestoke kampanje ubijeno je 65 civila, među kojima 29 djece i 10 žena, navodi se u njihovom saopćenju. Napadi su usmjereni na sela na planini Jabal al-Zawiye na periferiji Idliba, prvenstveno na Ablin, Ehsim, Al-Bara i Baluon.

Sirijska Grupa za koordinaciju djelovanja kaže da je zabilježeno više od 791 kršenja sporazuma o prekidu vatre potpisanog između Rusije i Turske, napominjući da je više od 19 uslužnih i medicinskih ustanova, kampova i škola bilo meta na sjeverozapadu Sirije u ovom vremenskom periodu.

Muhammad Hallaj, direktor Grupe za koordinaciju djelovanja u Siriji, rekao je da je vojna eskalacija sistematična akcija, s ciljem da se civili prisile na napuštanje tog područja kako bi se pretvorilo u područje vojnih operacija u kojima bi sirijski režim i Rusija ostvarili napredak.

Hallaj je izjavio za Al Jazeeru da su djeca većina među civilnim žrtvama napada na sela na području Jabal al-Zawiya.

Novo oružje

Tokom vojne kampanje i posljednje eskalacije protiv Idliba, civilna zaštita je dokumentirala, a civili su zabilježili upotrebu novog ruskog oružja koje snage sirijskog režima koriste u napadima, a to su vođeni artiljerijski projektili  “Krasnopol”.

Prema sirijskoj Civilnoj zaštiti, ovo novo rusko oružje su laserski navođeni  projektili, zbog čega imaju veliku preciznost pogađanja cilja koja je blizu 90 posto.

Sirijski režim i Rusija nedavno su počeli koristiti ovo oružje u napadima na Idlib, posebno na sela Jabal al-Zawiye i centre civilne zaštite.

Izvor: Al Jazeera