SAD vraća Iraku 3500 godina staru pločicu s klinastim pismom

Glinena pločica veličine 15,2 centimetra s 12,7 centimetara sadrži fragmente ‘Epa o Gilgamešu’.

U julu 2017. je presuđeno da Hobby Lobby mora Iraku vratiti više hiljada predmeta iz razdoblja Mezopotamije koji su ilegalno ušli u SAD (EPA)

SAD je poduzeo korake povratka Iraku glinene pločice stare 3500 godina koja se smatra “ukradenim kulturnim blagom”, saopćilo je u srijedu ministarstvo pravosuđa, objasnivši da je pločica napisana klinastim pismom ušla na američko tržište umjetnima na nezakonit način.

Glinena pločica veličine 15,2 centimetra s 12,7 centimetara sadrži fragmente “Epa o Gilgamešu”. Taj se ep smatra najstarijim književnim djelom na svijetu, nastao u praskozorje civilizacije, a prepričava avanture moćnog kralja Mezopotamije u njegovoj potrazi za besmrtnošću.

Američki trgovac umjetninama je kupio pločicu 2003. od jordanske porodice nastanjene u Jordanu koja se bavi trgovanjem bliskoistočnim antikvitetima, piše AFP a prenosi Hina.

Pločica bila izložena u Muzeju Biblije u Washingtonu

Godine 2007. ta je starina prodana za 50.000 dolara s lažnim papirima o njenom porijeklu da bi je naposljetku 2014. od ugledne aukcijske kuće za 1,67 miliona dolara kupio David Green, vlasnik lanca dućana Hobby Lobby, koji ju je izložio u Muzeju Biblije u Washingtonu.

Policija je u septembru 2019. zaplijenila drevnu pločicu s tekstom na klinastom pismu, a savezni sudac je u ponedjeljak potvrdio da je zaplijenjena prema odredbama zakona o konfiskaciji.

U julu 2017. je presuđeno da Hobby Lobby mora Iraku vratiti više hiljada predmeta iz razdoblja Mezopotamije koji su ilegalno ušli u SAD.

Izvor: Agencije