Putin: Štampanje dolara utiče na cijelu globalnu ekonomiju

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posljedice pandemije korona virusa.

"Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije", rekao je Putin (EPA)

Štampanje više dolara za pokriće budžetskog deficita Sjedinjenih Američkih Država utiče na cjelokupnu svjetsku ekonomiju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, inflacija u SAD-a premašila je 5,0 posto, dok je targetirana stopa oko 2,0 procenta, a Sjedinjene Države dvije godine zaredom, kako je rekao, prave budžet s deficitom od 15 oposto, prenosi agencija Tas s.

“Dakle, oni pokrivaju ovaj deficit na račun čega? Na račun emisije dolara. Otuda potiče inflacija”, rekao je Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima, na kojem učestvuju najviši ruski finansijski, ekonomski i monetarni zvaničnici.

Kako ekonomija da prevaziđe posljedice pandemije

Dodao je da to “naravno, utiče u potpunosti na čitavu svjetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za cijeli svijet i ulogu dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute”.

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posljedice pandemije korona virusa.

“Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije”, rekao je on.

Izvor: Agencije